Predai cheia casei si ai scapat de credit: Clientii vor scapa de povara de pe umeri - Sfatul avocatului

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 07:39
11196 citiri
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Clientii vor scapa de povara de pe umeri - Sfatul avocatului
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege privind darea in plata va fi unul foarte controversat si va starni una dintre cele mai aprinse polemici din ultimii ani.

Spun asta fiindca pentru imprumutatii bancilor din perioada trecuta, inainte de 2011, data la care noul Cod Civil instituia mai multe protectii pentru debitori, nu existau alte norme de protejare concrete.

Din pricina dezechilibrului economic general, bancile au devenit niste creditori foarte bine platiti, pe cand debitorii au ajuns sa fie decimati prin executari silite fara sfarsit.

In momentul de fata, fara ca acest proiect sa fie in vigoare, ti se vinde casa/casele si ramai mai departe cu bani de dat bancii, fapt ce este imoral, dar nu ilegal.

Daca acest proiect de lege va intra in vigoare, bancile nu vor mai renunta asa usor la imobilele scoase la vanzare la licitatie publica si astfel si debitorii vor fi intr-un final protejati in fata acestor valuri de executari.

In Romania acestui moment, nu ai posibilitatea reala de a o lua de la zero.

Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment

Ce efecte va avea masura

Darea in plata este un proiect care daca va intra in vigoare nu va face altceva decat sa rebalanseze echilibrul distrus de catre bancile din Romania.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a prezentat niste efecte negative, pe care le voi analiza pe rand:

Predai cheia locuintei si ai scapat de credit: Bancherii critica vehement proiectul de lege

Ce spune CPBR: In forma sa actuala, legea va genera inasprirea creditarii ipotecare pana la un nivel care va restrictiona drastic accesul la credite ipotecare.

Inasprirea creditarii este o conditie de asigurare a bonitatii si nu va permite bancii sa speculeze ulterior pe marginea unui dezastru national al unei valute, inghesuite pe gatul debitorilor.

In schimb, va da garantia unor creditari in care exista doua parti egale in drepturi si obligatii.

Prin urmare, oricum Romania nu doreste creditele "generoase" pe care le ofera bancile acum, ci pur si simplu debitorii vor sa scape de povara pe care au pus-o pe umerii lor prin contracte de credit ce au fost garantate cu un imobil, insa sunt executate acum toate bunurile debitorului.

Ce spune CPBR: In forma actuala, legea se suprapune nejustificat legislatiei privind insolventa persoanelor fizice, excedand cadrul de aplicare a directivelor europene si creand pericolul real al notificarii de infringement contra statului roman.

N-ai cum sa platesti ratele, te ajuta statul: Lacune si beneficii ale legii insolventei persoanelor fizice

Legea insolventei persoanelor fizice nu este inca functionala, fiindca ea este aprobata, dar nu poate fi aplicata, deoarece nu exista practicieni, comisii, plus multe alte inconveniente.

Acest act normativ spune ca doar in anumite conditii si pe o perioada esential mare, se va aplica procedura, iar legea darii in plata vizeaza o deposedare a debitorului de bunul cu care a garantat, in schimbul inchiderii oricaror obligatii, astfel incat cele doua legi vizeaza esentialmente doua chestiuni diferite.

Deci, domnilor de la CPBR, cele doua legi functioneaza foarte bine impreuna.

Ce spune CPBR: In forma actuala, beneficiarii reali ai sai se vor dovedi a fi mai curand dezvoltatorii imobiliari individuali, avand in vedere atat faptul ca persoanele fizice aflate in dificultati de a plati creditul de casa considera parasirea casei drept ultima optiune, cat si faptul ca programele si ofertele de refinantare si ajustare a dobanzilor derulate in prezent de sistemul bancar fac posibila reducerea sarcinii financire lunare la niveluri injumatatite fata de momentul contractarii creditului in perioada de avant economic.

Beneficiarii reali ai procedurii vor fi cei ce au avut de suferit atatia ani de zile, astfel incat atunci cand au fost date credite cu latura coroziva trebuiau atat bancile cat si BNR sa va puna in discutie ce se va intampla daca imprumutatii nu ar reusi sa isi achite ratele, fiindca se discuta de contracte incheiate pe zeci de ani.

Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate - Proiectul de lege a trecut de Senat

Ce spune CPBR: In forma sa actuala, legea promoveaza indisciplina contractuala, legitimand instabilitatea si imprevizibilitatea legislativa referitoare la mecanismele normale de piata, ceea ce este de natura a crea prejudicii serioase increderii investitorilor si stabilitatii sistemului bancar din Romania.

Indisciplina in contracte a fost promovata prin faptul ca bancile au avut posibilitatea inca de la bun inceput sa faca tot ce au dorit, si aici ma refer la modificarea unilaterala a dobanzii.

Avocat Cuculis Adrian

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#casa credite ipotecare, #credite ipotecare predare imobil , #credit imobiliar