Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 15:09
4297 citiri
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata ar putea avea ca efect reorientarea de fonduri ale bancilor catre zona creditarii de companii si autoritati publice locale, unde marjele practicate sunt insa deja la un nivel foarte redus, pana intr-un punct procentual, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank, banca detinuta de stat.

"Deja pe partea de corporate exista o competitie acerba pentru clientii sanatosi si cu proiecte viabile. La autoritati publice locale marjele au ajuns si la 0,2-0,3 puncte procentuale (peste ROBOR - n.red.). (...) Pe companii discutam de 0,5-1 puncte procentuale", a declarat seful EximBank, institutie de credit cu activitati pe segmentul companiilor si autoritatilor locale.

Promulgarea legii darii in plata in forma actuala ar putea impinge bancile comerciale sa realoce fonduri de la creditarea populatiei catre finantarea companiilor si autoritatilor publice locale, intensificand concurenta pe un segment deja aglomerat.

"Competitia este foarte acerba. Daca legea (darii in plata - n.red.) va fi promulgata in forma asta, s-ar putea sa existe o schimbare a opticii bancilor comerciale dinspre retail spre corporate, cu o presiune mai mare pe marje. Lichiditati sunt in piata", a spus Halalai.

Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

Ce sectoare ar putea fi afectate

Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a imprumutat la banca care nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat a fost adoptat la sfarsitul lunii noiembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional. Urmatoarea etapa este cea a promulgarii de catre presedinte.

Unele sectoare economice legate de creditarea ipotecara ar putea fi de asemenea afectate.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

"S-ar putea sa fie sectoare afectate, precum constructiile si materialele de constructii. EximBank nu are expunere pe real-estate prin politica pe care a avut-o de la inceput si nici pe piata constructiilor, zona pe care am fost foarte reticenti in ultimii ani din cauza impactului crizei", a declarat Halalai.

O concurenta mai intensa pe creditarea corporate ar conduce la diminuarea marjelor si pentru EximBank, a spus presedintele institutiei de credit.

"Suntem pregatiti si sunt convins ca o sa facem fata cu succes. Desigur, cu diminuarea marjelor de profitabilitate, dar pentru Eximbank profitul nu a fost niciodata prima tinta. Avem un rol specific in economie - sprijinim mediul de afaceri, dar (trebuie - n.red.) sa gasim echilibrul intre acest rol de a sprijini economia nationala si profitabilitate", a spus Halalai.

Legea darii in plata - scurt istoric si implementare

Legea darii in plata a fost trimisa spre promulgare la presedinte, iar Klaus Iohannis are termen de 20 de zile pentru a o promulga, pentru a o retrimite in Parlament sau pentru a o ataca la Curtea Constitutionala.

Potrivit acestei legi, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicarea deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Astfel, la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Bancherii si asociatiile acestora au criticat dur legea, spunand ca pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sef EximBank darea in plata, #efecte lege darii in plata, #darea in plata efecte, #darea in plata , #credit imobiliar