Prahova: Modernizari la retele de apa pe banii BERD

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:35
2270 citiri
Prahova: Modernizari la retele de apa pe banii BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ofera un imprumut de 9,2 milioane euro catre SC Hidroprahova SA, operatorul regional de apa si canalizare din judetul Prahova, pentru a contribui la finantarea unui program de investitii in valoare de 146,2 milioane euro.

Astfel, vor fi imbunatatite serviciile de alimentare cu apa si canalizare a peste 170.000 de locuitori ai judetului Prahova. Proiectul include extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare in opt aglomerari urbane din judetul Prahova: Breaza, Baicoi, Campina, Mizil, Plopeni, Sinaia, Urlati si Valenii de Munte.

Imprumutul BERD se acorda impreuna cu Fondurile UE de Coeziune in valoare de 116,5 milioane euro, precum si cu finantari disponibile de la guvernele locale.

Programul de investitii va contribui la cresterea calitatii apei potabile in conformitate cu directivele UE si va imbunatati accesul la serviciile de alimentare cu apa si canalizare in zona deservita de aceste servicii a companiei.

De asemenea, se asteapta ca investitia sa reduca semnificativ pierderile de apa ale Companiei Hidroprahova, reducand in acest fel si costurile de operare.

Odata ce programul va fi in totaliate implementat, 96% din populatia aferenta zonei de proiect va fi racordata la o sursa de apa potabila, iar rata de conectare la canalizare se asteapta sa creasca la 91 de procente pentru populatia din zona aferentp proiectului.

"Proiectul va promova, de asemenea, investitii in resurse regenerabile de energie printr-un element important : SC Hidroprahova intentioneaza sa introduca intre 3.000 si 5.000 de panouri solare, cu o capacitate instalata totala de 0.8-1 MW in instalatiile lor de epurare a apelor uzate", se arata in comunicatul transmis, marti, de BERD.

Imprumutul acordat de BERD de 9,2 milioane euro este parte a Programului Cadru Regional de Co-finantare al Fondurilor UE de Coeziune (R2CF), in valoare de 330 milioane euro, lansat de BERD in 2010 si extins in Septembrie 2012 cu scopul de a sprijini investitiile in sistemele de apa si canalizare din Romania si de a ajuta municipalitatile sa absoarba fondurile disponibile prin Fondul UE de Coeziune.

Se estimeaza ca programul-cadru va mobiliza investitii suplimentare de aproximativ 2 miliarde euro in infrastructura de apa si canalizare din Romania.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#Prahova imprumut BERD modernizare retea apa, #Prahova imprumut BERD modernizare canalizare, #Prahova modernizare canalizare, #Prahova modernizare retea apa , #imprumut