Pot sa fie banii islamici un remediu pentru problemele economice ale Rusiei?

Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 08:29
5357 citiri
Pot sa fie banii islamici un remediu pentru problemele economice ale Rusiei?
Foto: Kremlin

Rusia este interesata in atragerea zecilor de miliarde de dolari ai Emiratelor Arabe Unite, Malaeziei, Indoneziei si altor tari bogate, predominant musulmane, pentru a compensa astfel sanctiunile financiare ale Occidentului si pentru a deveni o noua destinatie pentru finantele islamice.

Economia rusa a pierdut teren la nivel mondial de cand Uniunea Europeana a impus sanctiuni economice tarii, ca urmare a comportamentului agresiv din Ucraina. Scaderea preturilor petrolului sau deprecierea rublei au fortat autoritatile ruse sa caute surse alternative de finantare, scrie Katarzina Sidlo, intr-un articol pentru Russia Direct.

In consecinta, saptamana trecuta a fost introdus in Duma de Stat un proiect de lege prin care se faciliteaza infiintarea de finantare islamica in tara. Acest proces pare ca decurge remarcabil de rapid, in special pentru sistemul birocratic rusesc.

Jihadistii din Rusia - lupta interna impotriva Statului Islamic

In vara anului 2014, bancile din Rusia au facut lobby pe langa banca centrala a Moscovei, pentru a permite institutiilor financiare care se conformeaza legii Sharia sa intre pe piata ruseasca.

In luna martie, comisia pietelor financiare din Duma de Stat organiza deja o intalnire cu reprezentantii ambasadelor din Egipt si Iran, ai mai multor banci si institutii financiare, precum si cu ce ai autoritatilor monetare nationale.

In luna februarie, Anatoli Aksakov, presedinte al Asociatiei Bancilor Regionale ale Rusiei si deputat al Dumei, sustinea ca Rusia este interesata in atragerea a "zeci de miliarde de dolari" din Malaezia si Indonezia, precum si din Emiratele Arabe Unite si din alte tari, definite in mod vag drept "state arabe".

Finantare uriasa pentru cel mai mare producator de avioane al Rusiei: Ce urmareste Putin

Pentru a primi finantarile din partea statelor islamice, Rusia ar fi cel mai mult interesata de un instrument numit sukuk, un certificat de conformare financiara la legea Sharia, cunoscut in mod obisnuit drept obligatiune islamica.

Sukuk poate fi structurat in mai multe feluri, insa cel mai convenabil in cazul Rusiei ar fi insa sukuk al-ijara, un certificat bazat pe active, pornind de la schema financiara al-ijara, care este foarte asemanatoare unei intelegeri cunoscute in Occident drept "leasing".

In acest caz, calitatea activelor determina atractivitatea sukuk, mai degraba decat ratingurile internationale ale Rusiei, care in ultima perioada au fost revizuite in scadere.

Ce dificultati trebuie sa depaseasca Rusia pentru a obtine banii tarilor islamiste

Exista insa numeroase obstacole care stau in calea acestui deziderat al Rusiei de a deveni centrul regional pentru finantare islamica, lipsa unei legislatii corespunzatoare fiind unul dintre aceste obstacole. In prezent, legea federala privind bancile si activitatile bancare interzice bancilor orice fel de activitati industriale si comerciale.

Anumite instrumente financiare islamice cer insa ca bancile sa actioneze ca intermediari intre clienti si afacerile private. Spre exemplu, cand se cumpara o proprietate imobiliara sau o masina care ulterior ar fi revanduta unui client in cadrul unei scheme financiare islamice.

Putin catre rusi: Vin vremuri grele!

In plus, un alt obstacol il reprezinta faptul ca unele scheme implica o impozitare dubla sau chiar tripla, cum ar fi cazul unui instrument financiar care implica mai mult de un transfer si care ar putea face obiectul mai multor puncte de impozitare.

Alte dificultati provin din lipsa unui set comun de standarde internationale pe care toate institutiile financiare care se conformeaza legii Sharia ar trebui sa le urmeze. Instrumentele islamice sunt structurate pe baza diferitelor interpretari ale legii islamice, alegerea acestora fiind in mare parte dependenta de tara de origine a institutiei financiare.

Principalul rival european al Rusiei

Daca Rusia vrea intr-adevar sa atraga bani atat din statele arabe, cat si din Malaezia sau Indonezia, autoritatile trebuie sa se gandesca la solutii pentru aceasta diversitate de legi islamice.

Factorii externi de asemenea complica demersul Rusiei de a deveni un centru al finantarii islamice. Cel mai mare competitor al Moscovei ar fi astfel Marea Britanie, cel mai mare centru european de finante islamice - 19 miliarde de lire sterline de active conforme legii Sharia.

In luna iunie, Marea Britanie a emis primul sau sukuk suveran, de 200 de milioane de lire sterline, fiind prima tara din afara lumii islamice care face acest lucru. Aceasta borna nu a fost atinsa usor, insa, legiuitorii britanici reusind sa elimine dubla impozitare si sa extinda scutirea de impozit pe credite ipotecare atat pentru companii, cat si pentru persoane fizice, de-abia in anul 2003, la 21 de ani dupa ce prima banca islamica, Al Barakara International, a fost deschisa in aceasta tara.

Cu o legislatie corespunzatoare deja pusa in aplicare, proceduri mai usoare si multi ani de munca intensa a departamentelor de relatii publice, precum si dispunand de o situatie politica stabila, Regatul Unit pare sa fie un loc mult mai atractiv pentru investitorii islamici decat Rusia. Daca Kremlinul este intr-adevar interesat de atragerea banilor tarilor islamiste, ar trebui sa se concentreze pe stabilizarea economiei si pe ajustarea legilor financiare.

Desigur ca doar atragerea bancilor islamice nu va vindeca economia - chiar daca Rusia va reusi sa emita acelasi sukuk de 200 de milioane de lire sterline, cum a facut-o si Marea Britanie, va fi doar o picatura intr-un ocean de nevoi tot mai mari ale Rusiei. Insa ar putea sa fie, totusi, un inceput bun in incercarea de a capta o noua piata in timp ce cele vechi se confrunta cu dificultati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Rusia bani tari islamice, #Rusia finantari islamice , #fonduri investitii