POS-ul devine bancomat: Magazinele pot da clientilor bani cash pana la 200 de lei

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 16:08
9652 citiri
POS-ul devine bancomat: Magazinele pot da clientilor bani cash pana la 200 de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ai nevoie de bani cash, dar bancomatul e prea departe? Nicio problema, poti da o fuga pana la magazin. Platesti cumparaturile cu cardul si poti cere casierului sa-ti dea un avans in numerar de pana la 200 de lei, suma ce va fi extrasa din contul tau. Comerciantii nu mai sunt, insa, obligati sa iti dea acesti bani cash, asa cum era prevederea initiala, ci doar daca vor.

Asta pentru ca, la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care a retrimis legea in Parlament, spre reanalizare, Camera Deputatilor (for decizional) a decis marti ca acordarea de numerar sa reprezinte doar o posibilitate pentru magazine, nu o obligatie, informeaza News.ro.

Masura se va aplica incepand cu prima zi a anului viitor.

Operatiunea presupune, practic, ca POS-urile devin un soi de bancomat. Iar retragerea lichiditatilor de la comercianti are un avantaj pentru clienti, mai ales pentru cei de la sate sau din orasele mici, care nu mai trebuie sa mearga pana la un bancomat ca sa scoata bani cash.

De asemenea, si magazinele au de castigat, avand in vedere ca le creste rulajul zilnic.

Avansul de numerar trebuie evidentiat separat pe bonul fiscal si nu poate depasi 200 de lei, iar tranzactiile de acest gen sunt asimilate retragerii din bancomat, ceea ce inseamna ca sunt aplicate niste comisioane, conform contractelor incheiate intre parti.

Insa nu va fi dezavantajos sa cereti cash de la magazine, caci acestea nu pot retine drept comision o suma mai mare de 1% din valoarea tranzactiei.

In cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor nu acopera suma solicitata de catre utilizatorul de card, clientului i se poate oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni. Asta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar si pentru alte operatiuni, adica sa aiba de unde sa dea rest clientilor sau sa-si plateasca furnizorii, de exemplu.

Magazinele care pot da avansuri in numerar clientilor sunt cele care au o cifra de afacere anuala mai mare de 10.000 de euro si sunt dotate cu POS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#bani cash magazine, #bani cash POS , #card