Piraeus Bank vinde subsidiara din Romania

Luni, 17 Iulie 2017, ora 19:37
4538 citiri
Piraeus Bank vinde subsidiara din Romania
Foto: Arhiva/Ziare.com

Piraeus Bank trebuie sa reduca creditele neperformante cu 4 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an, in cadrul unui plan de resctructurare convenit cu Banca Centrala Europeana, care include si vanzarea activelor din regiunea balcanica, inclusiv din Romania.

"Obiectivul nostru principal este sa ne reducem expunerea la detinerile bancare elene non-core si la subsidiarele internationale din Serbia, Romania si Bulgaria. Daca facem acest lucru fara sa fie afectat capitalul atunci vom avea un efect pozitiv asupra bilantului contabil", a spus directorul general Christos Megalou intr-un interviu acordat la Atena, citat de Bloomberg.

Megalou a vorbit pentru prima oara despre vanzarea activelor din Balcani ale Piraues, inclusiv a celor din Romania, in luna iunie.

Piraeus Bank a primit finantare de 2,72 de miliarde de euro din partea guvernului grec, din noiembrie 2015, iar fondul elen de salvare a bancilor detine peste 25% din actiunile bancii.

"Exista o decizie a conducerii de a accelera aplicarea planului de restructurare pentru a returna cat mai curand posibil ajutorul de stat", a afirmat directorul general Christos Megalou intr-un interviu acordat la Atena.

Megalou a devenit director general al Piraeus in luna martie, venind de la Eurobank Ergasias, fiind al treilea CEO in mai putin de doi ani.

Ultimii doi directori generali au demisionat din cauza unor neintelegeri cu fondul Paulson, unul dintre actionarii principali ai bancii.

Actiunile Piraeus au crescut cu 45% de la venirea lui Megalou la conducerea bancii, conferind acesteia o capitalizare de circa 2,3 miliarde de euro.

In cel mai recent raport referitor la politica monetara, banca centrala a Greciei a identificat creditele neperformante ca cel mai mare obstacol din sistemul bancar elen si din economie.

Expunerile la creditele neperformante erau de 104,8 miliarde de euro la sfarsitul anului 2016, reprezentand aproximativ jumatate din totalul imprumuturilor bancare, conform Bancii Greciei.

Piraeus este pe cale sa reduca imprumuturile neperoformante, cu intarziere de plata de peste 90 de zile, la 19,1 miliarde de euro, pana la sfarsitul acestui an, de la 23 de miliarde de euro la sfarsitul lui martie, a aratat Megalou.

Acordul Piraeus cu Mecanismul Unic de Supraveghere din cadrul BCE mai include reducerea expunerii la creditele neperformante cu 2 miliarde de euro, la 31,3 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului. Acestea includ imprumuturi restructurate care pot deveni neperformante.

Piraeus a vandut deja imprumuturi neperformante de aproape o jumatate de miliard de euro in Serbia, Romania si Bulgaria, in ultimele 18 luni. De asemenea, a obtinut 3 milioane de euro din vanzarea a 29 de proprietati, prin licitatii online.

O noua lege care permite bancilor ca lucreze direct cu imprumutatii pentru restructurarea datoriilor ar trebui sa faciliteze aceste eforturi. Pana acum, bancile trebuiau sa dea in judecata clientii restantieri.

Noua conducere a infiintat o divizie separata care sa se ocupe cu confiscarea si vanzarea activelor nedorite. Totodata, Piraeus vrea totodata sa vanda subsidiarele din Serbia, Romania si Bulgaria si participaiile la Hellenic Seaways si doua ferme piscicole din Grecia, Selonda si Nireus.

Piraeus Bank Romania, controlata de grupul elen Piraeus, este prezenta pe piata din Romania de 15 ani, deservind peste 300.000 de clienti, prin intermediul a 100 de sucursale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#Piraeus Bank vinde Romania , #banci