Pietele emergente - Marile Puteri de maine

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 14:18
6285 citiri
Pietele emergente - Marile Puteri de maine
Foto: CNN

Pietele emergente sunt reprezentate de tarile cu activitate sociala sau comerciala aflata intr-un proces rapid de crestere economica si de industrializare.

De obicei, termenul este mai degraba un eufemism pentru tarile sarace sau pentru cele in curs de dezvoltare. In 2006, existau 28 de piete considerate emergente, iar in 2010 numarul acestora a crescut pana in jur de 40. Dintre toate, cele mai mari economii sunt considerate cele ale Chinei si ale Indiei.

CNN a analizat impactul si influenta pe care pietele emergente le au asupra comunitatii financiare mondiale, intr-o perioada cand afacerile au devenit un punct vital pe agenda de stiri internationala.

In acest demers, au fost analizate cresterile Produsului Intern Brut (PIB), in perioada 2009-2010, pe un numar de peste 20 de piete emergente.

Qatar - 16,6%

Micutul stat, de doar 11.500 de kilometri patrati, se asteapta la o crestere uriasa, de 18,7%, pentru 2011. Cu un maxim de 28,4% atins in 1997, statul detine rezerve importante de gaze si de petrol. Un mare avantaj l-a reprezentat stabilitatea pastrata dupa Primavara Araba si dupa criza financiara mondiala. Somajul este foarte mic - 0,5%.

Singapore - 14,5%

Fosta colonie britanica are o populatie de 4,7 milioane de locuitori, fiind o piata libera, bazata pe exporturi, in principal de bunuri electronice si tehnice. Si-a revenit puternic dupa criza financiara si se asteapta la o crestere de 4,8%, pentru 2011.

Taiwan - 10,9%

O insula cu 23 de milioane de locuitori, Taiwanul se bazeaza pe exportul de electronice si masinarii. Este una dintre cele mai puternice economii ale Asiei de Est, cu o crestere uriasa in 2010, care insa se va diminua in anul 2011, la 4,6%.

China - 10,3%

Marea putere economica a Asiei si a treia din trioul care domina economia mondiala, alaturi de Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, China are avantajul de a fi in plina crestere, fata de celelalte doua mari economii ale lumii, care au mari probleme. Economia tarii se concentreaza foarte mult pe industrie si este asteptata o crestere economica de 9,3% pentru anul 2011.

India - 10,1 %

India si-a accelerat cresterea in ultimii ani si este foarte posibil sa atinga 7,7% pentru anul 2011. Industria serviciilor a devenit motorul economiei, in detrimentul celor traditionale - manufactura si sectoarele agricole.

Argentina - 9,2%

Argentina a trecut printr-un moment foarte greu in 2001, din cauza datoriilor. Tara a fost in colaps, intr-una dintre cele mai volatile perioade din istoria sa. Progresul economic a fost semnificativ in ultimul deceniu, sub conducerea presedintelui Nestor Kirchner si, apoi, a sotiei sale, Cristina Fernandez. Bogata in resurse naturale, tara se asteapta la o crestere de 7% pentru 2011.

Nigeria - 8,7%

Cu o populatie de peste 155 de milioane de locuitori, Nigeria este cea mai numeroasa tara africana. S-a confruntat cu mari probleme de coruptie si tensiuni etnice, care i-au afectat progresul economic. Noul presedinte, Goodluck Jonathan, trebuie sa rezolve problemele legate de somaj si de coruptie. Economia tarii, bazata in mare parte pe exportul de petrol, va atinge o crestere de 8,5% pentru anul 2011.

Brazilia - 7,5%

Cea mai mare putere economica din America de Sud, Brazilia surclaseaza, din acest punct de vedere, celelalte tari sud-americane. Economia tarii depinde in mare parte de agricultura, de sectorul minier si de manufactura. Cresterea economica va cunoaste un recul, 3,6% pentru 2011, dar acest lucru va fi si din cauza scaderii cererii mondiale. Tara este condusa de Dilma Rousseff, prima femeie din fruntea tarii, care duce mai departe programul de combatere a saraciei, initiat de Luiz Inacio Lula da Silva, unul dintre cei mai apreciati presedinti brazilieni din istorie.

Malaezia - 7,2%

Monarhie constitutionala, tara si-a diversificat mult economia, in ultimii ani, fiind un mare furnizor de produse manufacturate si de servicii. Totodata, este o destinatie turistica importanta, toate acestea ajutand tara sa intrevada o crestere de 4,2% pentru 2011.

Hong Kong - 7%

Hong Kong este o regiune administrativa a Chinei, din anul 1997. Structura sub care este guvernata, "o tara, doua sisteme", i-a conferit o relativa autonomie. Avand o piata libera, tara se indreapta spre o crestere de 5% pentru 2011.

Bangladesh - 6,4%

Cu o populatie de 160 de milioane de locuitori, Bangladesh are 580 de kilometri de coasta si este lovita in fiecare an de inundatii care ii tempereaza dezvoltarea. Predominant musulmana, tara are aproape jumatate din populatie angajata in sectorul agricol. Cresterea sa economica este condusa de sectorul serviciilor si va atinge 6,5% in 2011.

Coreea de Sud - 6,2%

Coreea de Sud a infruntat tensiuni ridicate, in ultimii ani, cu vecinii comunisti, Coreea de Nord. Cu toate acestea, tara se asteapta la o crestere economica de 3,5% in 2011, economia sa fiind bazata pe exportul produselor electronice.

Indonezia - 6,1 %

Arhipelagul din sud-estul Asiei cunoaste o perioada de stabilitate de cand a semnat un tratat de pace istoric cu separatistii din Aceh. Indonezia are o economie interna puternica, bazata pe agricultura si servicii, atrangand totodata miliarde de dolari din investitiile straine, in ultimii ani. Cresterea sa economica va fi de 6,5% pentru 2011.

Mexic - 5,4 %

Mexicul are o piata libera, iar exporturile sale reprezinta 12% din totalul importurilor SUA. Principalele ramuri economice le reprezinta turismul, productia de alimente si de autovehicule. Scaderea cererii mondiale de produse s-a simtit si in cresterea economica a tarii: 6,1% in 2009, 5,4% in 2010 si 3,6% in 2011.

Rusia - 4%

Economia Rusiei a trecut prin schimbari dramatice dupa destramarea fostei Uniuni Sovietice, la inceputul anilor '90, cunoscand numeroase reforme, inclusiv privatizari extinse. Gazele naturale si petrolul reprezinta motorul exporturilor sale, iar Guvernul a incercat sa promoveze si alte sectoare, precum cele producatoare de inalta tehnologie. Tara a fost grav afectata de criza financiara. Dupa o perioada in care a avut o crestere economica de pana la 10%, in anul 2000, Rusia se va multumi cu 4,3% pentru 2011.

Alte tari, precum Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Arabia Saudita, Columbia, Egipt sau Kenya au inregistrat cresteri ale PIB-ului intre 2,8% si 5,6%. Prezente surprinzatoare sunt Sri Lanka si Vietnamul, tari cu o situatie interna dificila, dar care au inregistrat cresteri de 8%, respectiv 6,8%.

Aproximativ 85% din populatia Pamantului traieste in tari in curs de dezvoltare, reprezentate de pietele emergente. Acestea produc, insa, mai putin de 20% din produsul total mondial. Raportul disproportionat il dau, in mare parte, India si China, care insumeaza aproape 2,6 miliarde de locuitori, adica in jur de 37% din populatia mondiala.

Trebuie spus ca Brazilia, Rusia, India si China reprezinta cele mai mari economii emergente ale lumii, ele formand asa-numitul grup BRIC. Nu departe de ele se afla Mexic, Coreea de Sud si Indonezia, toate fiind intre primele 15 economii din lume.

Intr-o perioada in care Europa si Statele Unite ale Americii au probleme financiare tot mai mari, putem sa ne asteptam ca ordinea mondiala, cel putin din punctul de vedere economic, sa se schimbe foarte curand, chiar in anii care urmeaza.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#piete emergente puteri viitor, #piata emergenta, #piete emergente mari puteri, #piete emergente puteri economice, #tari piete emergente puteri , #piata