Partea plina a paharului: Ce avantaj major are Rusia de pe urma deprecierii masive a rublei

Sambata, 07 Februarie 2015, ora 14:15
9566 citiri
Partea plina a paharului: Ce avantaj major are Rusia de pe urma deprecierii masive a rublei

Rubla se prabuseste, pretul petrolului este la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar sanctiunile economice au franat economia Rusiei. In aceste conditii, e foarte avantajos sa sapi dupa aur in tara condusa de Vladimir Putin, observa Bloomberg.

Avand in vedere ca pretul metalului pretios este, de obicei, exprimat in dolari, iar mana de lucru si celelalte cheltuieli sunt platite in moneda locala, companii miniere precum Polyus Gold International Ltd. au mult de castigat de pe urma declinului rublei.

Mai mult, ele beneficiaza si de pe urma faptului ca pretul aurului a urcat cu 7% in acest an. Banca centrala a intrat si ea in hora si a achizitionat o cantitate impresionanta de metal pretios, pentru a-si mari rezervele proprii.

"Ar putea fi cel mai profitabil an din istoria producatorilor de aur din Rusia", a comentat Kirill Chuyko, cercetator-sef la divizia de capital a firmei de cercetare BCS Financial Group, pentru Bloomberg.

"In ciuda inflatiei de doua cifre, costurile cu extractia ar putea fi mai mici cu 25% fata de 2014", a adaugat acesta.

Insa situatia nu va continua la nesfarsit. Ba mai mult, ea va dura destul de putin, arata Natalia Orlova, economist sef la Alfa Bank in Moscova, care aminteste ca, cel putin momentan, rezervele de aur ale bancii centrale sunt acceptabile, asa ca nu se preconizeaza o achizitie la fel de acerba ca pana acum din partea institutiei.

"Banca centrala a cumparat mult aur, ca urmare a sanctiunilor impuse de Occident", a mentionat Orlova pentru sursa citata, care a adaugat ca scopul a fost "diversificarea rezervelor", denominate pana acum in euro si dolari.

Costuri mai mici

In contextul deprecierii rublei, costurile aferente extractiei de aur din Rusia au fost cu 15% mai mici decat media la nivel global, estimata de firma de cercetare GFMS la 736 de dolari pe uncie.

Polymetal International Plc, al doilea cel mai mare jucator al tarii pe piata miniera a metalelor pretioase, a scos aur cu un cost mediu de 575 de dolari pe uncie in acest an.

Pe de alta parte, firma aflata pe primul loc, Polyus Gold, a dat ceva mai multi bani, mai exact 654 de dolari pe uncie.

In timp ce reprezentantii acesteia nu au dorit sa comenteze, cei de la Polymetal au precizat ca "Rusia se bucura de cel mai scazut nivel al costurilor de productie, in contextul deprecierii rublei".

Avantajul Rusiei

Industria aurului va avea si in 2015 o perioada destul de buna. Dupa ce a scazut cu 46% in fata dolarului in 2014, rubla a scazut in continuare, de la inceputul anului pana in prezent, deprecierea fiind de 7%.

Astfel, jucatorii din acest domeniu isi vor putea reduce costurile cu pana la 25%, potrivit estimarilor BCS.

Pe de alta parte, banca centrala a cheltuit cam 88 de miliarde de dolari in 2014 pentru a sustine rubla. In acelasi timp, rezerva de aur a crescut la 38,8 milioane de uncii la finalul anului, o cantitate nemaivazuta in ultimele doua decenii, dupa cum arata datele Fondului Monetar International (FMI), care e evaluata la preturile curente la 50 de miliarde de dolari.

Cu o cerere puternic si preturi mai mari, productia e in crestere in Rusia

Productia de aur a crescut cu 8% in 2014, pana la 275-280 de tone, insemnand 12,5 miliarde de dolari la preturile actuale.

Astfel, Rusia a ajuns sa fie al doilea cel mai mare furnizor de aur din lume. Ministerul rus pentru Resursele Naturale a transmis ca productia va ajunge in acest an la cel putin 300 de tone.

Insa Bloomberg noteaza ca avantajele unei ruble slabe ar putea fi eliminate de inflatie, in contextul in care importurile s-au scumpit, iar muncitorii cer salarii mai mari pentru a compensa acest lucru.

Oficialii rusi estimeaza ca inflatia va creste de la 11,4%, cat era in decembrie, la 15 sau chiar la 17% in martie ori aprilie 2015.

Partea goala a paharului

Rusia era una dintre tarile cu cele mai mici preturi la alimente, numai ca situatia s-a modificat radical in ultimele luni, iar magazinele au operat scumpiri in masa.

Astfel, o bucata de branza de 230 de grame costa 146 de ruble (aproximativ 8 lei), aproape dublu fata de pretul din urma cu cateva luni. Un consumator rus a ramas socat in momentul in care a observat ca pretul unui kilogram de pepene a ajuns la 381 de ruble (aproximativ 22 lei). "Pepene? Nu, n-am nevoie. Cumva voi supravietui si fara el!", a reactionat acesta.

Situatie disperata in Rusia: Iata cat au ajuns sa coste alimentele

Si pretul alunelor a crescut alarmant, ajungand la 2.216 de ruble kilogramul (128 lei), spre furia rusilor, care le-au taiat de pe lista de cumparaturi.

In general, lactatele sunt produsele la care exista cele mai mari majorari de preturi, conform sursei citate, care noteaza ca si pretul la lapte si cascaval a crescut.

Sanctiunile occidentului, deprecierea rublei si limitarea importurilor din UE, SUA si alte state partenere, au contribuit la aceasta situatie.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Rusia costuri aur, #Rusia productia aur, #Rusia mine aur, #efecte depreciere rubla, #Rusia depreciere rubla , #pret aur