Paradoxuri de criza: De ce euro este sub presiune, iar dolarul isi consolideaza puterea?

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 22:40
3449 citiri
Paradoxuri de criza: De ce euro este sub presiune, iar dolarul isi consolideaza puterea?

Moneda euro este sub presiune, iar Uniunea Europeana este, foarte des, amenintata cu disparitia de tot felul de specialisti. Totodata, aceiasi specialisti se intreaba cum de a supravietuit dolarul american tuturor acestor turbulente financiare internationale.

Cum de aceasta imensa zona monetara nu a intrat in colaps, stiute fiind problemele financiare ale SUA? Ca doar de acolo se spune ca a plecat criza internationala, odata cu prabusirea Lehman Brothers!

Jurnalistii Deutsche Welle incearca sa gaseasca un raspuns plauzibil la aceste intrebari, care, la prima vedere, par paradoxale.

In primul rand, trebuie sa ne mire aceasta consolidare miraculoasa a dolarului, aceasta moneda fiind una care uneste regiuni, in mare masura incompatibile intre ele, din punct de vedere economico-social.

In SUA exista orase, adevarati giganti industriali, precum Detroit, si regiuni economice prospere, cum este New York-ul. Diferenta intre state este insa imensa. Venitul mediu pe cap de locuitor in bogatul stat Maryland este dublu fata de cel din saracul Mississippi.

Diferente de aici si de peste Ocean

Comparativ, venitul mediu pe cap de locuitor in Grecia sau Portuglaia este la jumatatea celui din Germania. In ciuda acestor aspecte, mentionate mai sus, dolarul rezista fara probleme tensiunilor din piete, in timp ce moneda euro este amenintata de colaps. De ce oare? Prima explicatie n-ar fi chiar atata de surprinzatoare: America este un stat unitar si nu o comunitate de tari precum eurozona.

Exista astfel un echilibru social intre regiuni, radical diferit fata de situatia din zona euro. De exemplu, asigurarile de sanatate se acumuleaza intr-un unic fond, cu un administrator unitar, orice pensionar american, de pilda, avand aceleasi drepturi pe tot teritoriul tarii.

La fel se intampla si in cazul asigurarilor sociale. Sa privim, deci, eurozona, facand un studiu comparativ intre conditiile oferite asiguratilor din Grecia si Germania, de exemplu.

Mult mai important este insa un alt efect al acestei uniuni bine consolidate. Multi americani nu stau intr-un singur oras, ci merg dintr-un loc in altul. Se deplaseaza din regiunile mai sarace ale tarii catre metropolele bogate, pentru a-si gasi de munca. Tocmai aceasta migratie continua este esentiala pentru functionalitatea dolarului.

Aceeasi tendinta a cuprins acum si zona euro. Oficiul Federal German de Statistica a anuntat, de curand, ca numarul grecilor si spaniolilor, care isi indreapta atentia catre piata muncii din Germania pentru a scapa de somajul din tarile de bastina, este in crestere. Acest lucru este inevitabil.

Moneda euro ar putea supravietui numai daca tara straina va deveni un spatiu nativ al imigrantului. Asta este lectia pe care ne-o preda dolarul american.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#dolar moneda euro, #zona euro colaps, #dolar euro economie, #comparatie moneda dolar euro , #moneda