Pandemia a venit cu credite record pentru români

Advertorial
Marti, 19 Octombrie 2021, ora 19:11
9245 citiri
Pandemia a venit cu credite record pentru români
bani FOTO: pixabay.com

Nimeni nu poate nega impactul economic puternic pe care l-a avut pandemia pe teritoriul țării noastre. 2020 a văzut mai bine de 1,5 milioane de români în șomaj tehnic, cu 34% dintre firme reducându-și activitatea, și 23% dintre firme închizând operațiunile.

Nu este de mirare faptul că în aceste condiții, creditele de consum au atins cel mai mare nivel lunar din ultimii 14 ani. Comparativ cu anul trecut au fost acordate cu 37,3% mai multe credite de nevoi personale.

Acest lucru devine îngrijorător când privim situația altor țări europene, precum Suedia. Aici, în pofida celor mai mici dobânzi înregistrate în ultimii ani, s-a văzut un declin în piața creditelor de consum. Se pare că clienții suedezi se pregătesc pentru o eventuală inflație record, ce ar putea aduce cu ea mărirea dobânzilor și imposibilitatea plății ratelor.

Companiile care se ocupă cu microfinanțarea persoanelor fizice și micilor antreprenori, precum Thorn sau Folkia, în schimb, continuă să primească aplicații. Numărul lor este, totuși redus față de perioada de înaintea pandemiei. Puteți verifica documentele necesare, condițiile de împrumut ale Folkia, Thorn și alți creditori într-un singur loc.

Opțiunea evitării creditelor este susținută, în Suedia, și de nivelul de educație, salariul median mult peste cel românesc, precum și dobânzile mici și politicele de amortizare a plăților.

Paydaysverige, un site care se ocupă cu analiza termenilor pentru varii credite de consum, a efectuat o analiză care arată că clienții suedezi cântăresc cu atenție opțiunile înainte să intre în contract cu o instituție de finanțare.

În mod contrar, românilor li se pun la dispoziție credite rapide, doar cu buletinul, care sunt eliberate, de multe ori, doar în câteva ore. Constrânși de circumstanțe, aceștia trec cu vederea condiții dezavantajoase, sau chiar nu citesc termenii contractelor cu atenție.

Investiții record în imobiliare

Piața imobiliară este în topul motivelor pentru care românii împrumută bani. Peste 200 de români aplică zilnic pentru creditul Prima Casă, iar creditele ipotecare au înregistrat o creștere de 10% doar în ultimul trimestru al acestui an.

În luna februarie, românii au împrumutat aproximativ 1,33 miliarde de lei de la bănci pentru achiziționarea unei locuințe. Aceasta a fost o creștere de 14,6% față de aceeași luna din 2020. Acest lucru se datorează dobânzilor mici, care au permis unui număr mare de clienți să acceseze un credit mult mai ușor decât în anii trecuți.

Irina Chițu, analist bancar, sfătuiește doritorii de credite să plătească un avans cât mai mare și să nu facă rate care depășesc un sfert din venitul lunar, deoarece dobânzile pot crește în perioadele lungi de creditare, de 20, sau chiar 30 de ani.

Poziția băncilor

În aceste circumstanțe, băncile continuă să acorde din ce în ce mai multe credite, și să ofere suport clienților loviți de pandemie prin diverse măsuri.

Multe instituții aprobă majoritatea cererilor de amânare a ratelor la credite, pentru perioade de până la 9 luni. ING dezvăluie că au răspuns la 20% mai multe apeluri pentru amânarea sau suspendarea ratelor față de anul trecut.

Alți operatori bancari, precum Raiffeisen oferă și ei variante de amânare a ratelor, cu condiția de a trimite o cerere pe mail în care să justifici motivul amânării. Printre motivele acceptate se numără șomajul tehnic, carantina, sau contactarea virusului și imposibilitatea desfășurării activităților financiare.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#romani, #coronavirus, #pandemie , #credit