Opinii: Romani, sa ne cunoastem lungul nasului!...

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:08
3588 citiri
Opinii: Romani, sa ne cunoastem lungul nasului!...

Statistic, sute de mii de romani isi petrec concediile in strainatate in decursul unui an. Unii vorbesc de 750.000, altii de 900.000, iar cei mai entuziasti spun ca cifra de 1 milion a fost depasita. Impresionant!...

Daca s-ar da maine o lege prin care ai voie sa iesi din tara numai daca nu ai datorii scadente neonorate, cred ca 98% dintre cei care ar trebui sa plece nu ar mai putea sa treaca granita!

In Romania ar trebui infiintat urgent un registru national unic al debitorilor! Ca sa iesi din tara, trebuie sa ai platita la zi rata la banca (banci), intretinerea la casa, impozitul pe proprietati, datoriile la fisc, ratele la leasing-(uri) etc.

Pentru cei care sunt actionari in orice firma e mult mai simplu, sistemul fiind oarecum implementat si mai la indemana celor care pot sa verifice aceste lucruri. In cazul unei astfel de legi, daca esti dator vei fi oprit din calatorie, invitat sa te intorci acasa, sa achiti ce trebuie sa achiti si apoi sa revii. Cel mai interesant capitol din acest registru, pentru cei care au inregistrat undeva orice imprumut, ar fi legat de plata datoriilor catre fosti prieteni - actuali "dusmani", pentru ca ti-au cerut banii inapoi si tu te faci ca "ploua"! In schimb, vrei sa pleci in strainatate si o si faci, eventual, cu bani imprumutati din alte parti si plin de datorii la stat sau la diversi alti creditori!

Un astfel de registru ar fi cea mai clara evidenta a caracterului oricarui roman, indiferent unde lucreaza, unde vrea sa plece, cum il cheama sau... cine se crede. Ca sa-ti cunosti lungul nasului iti trebuie putina demnitate. Daca nu te autoevaluezi corect, fie ca nu poti sau ca nu vrei, poti fi automat evaluat din perspectiva datoriilor curente, neonorate la timp.

Acum in Romania, lungul nasului se masoara ca la oglinda retrovizoare a masinii, unde te uiti numai cand ai nevoie. Pe unele oglinzi e scris din fabrica: "Objects in mirror are closer than they appear" (Obiectele din oglinda sunt mai aproape decat par). Tot asa si datoriile multor romani ii urmaresc mult mai indeaproape decat isi inchipuie ei.

Toti injura statul cand primesc somatii sau notificari de plata. Majoritatea urasc sau se "ratoiesc" la administratorul de bloc - uneori o persoana in varsta -, care ne roaga sa nu uitam sa achitam intretinerea proprietatilor noastre. Cand nu platim la timp impozitele sau taxele si ni se arata "nota de plata" incepem sa hulim sistemul si pe "nenorocitii" de la finante care nu fac altceva decat sa aplice legea! Facem bani, dar vrem sa fentam statul si sa platim cat mai putin. Uneori legal, alteori la limita legii sau - cei mai multi dintre noi - ne dovedim exact ceea ce suntem. Romani sadea!

Intamplator, zilele trecute mi-a cazut in maini "Forbes 500 cei mai bogati romani". Dragii mei, cunosc personal zeci de indivizi din acea revista si multi dintre "chipesii" patriei au ipotecati si chilotii la banci! Sufletul unora e pustiit de datorii scadente neonorate, de restante, de penaliati, de procese comerciale, de insolvente, de camatari etc.

Apropo, cu ocazia infiintarii registrului unic al debitorilor, camatarii ar fi si ei cunoscuti de catre popor, fie ei rromi, romani, procurori, securisti, daltonisti sau straini. Asa am avea si noi o cifra mai exacta asupra banilor negri care se "fabrica" in tara noastra!

Filozofia imprumutului sau a creditelor luate s-a rezumat pana acum la o simpla expresie, auzita foarte des in popor: "nicio problema, ma descurc eu!". Dar, ce te faci daca nu te mai descurci? Atunci, urgent trebuie sa-ti vezi "lungul nasului" si sa nu-ti fie rusine sau frica sa iei masuri "fiscale" impotriva... ta!

Dragos Dragoteanu, patron Euroest

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#romani credite banci, #romani bani concedii strainatate, #romani bogati rate banci , #rate