Oamenii de afaceri iau Guvernul la bani marunti: Unde s-au dus imprumuturile?

Luni, 10 Februarie 2014, ora 18:14
3613 citiri
Oamenii de afaceri iau Guvernul la bani marunti: Unde s-au dus imprumuturile?

Mediul de afaceri din Romania face un apel la transparenta in ceea ce priveste banii imprumutati de la institutiile financiare internationale.

Mesajul a fost transmis in contextul in care Ministerul de Finante a anuntat ca se pregateste sa contracteze un credit de 500 milioane de dolari de la Banca Mondiala, bani care vor fi investiti in managementul datoriei publice, programarea bugetara si managementul investitiilor publice, imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, liberalizarea pietei energiei si gazelor, inclusiv listarea unor pachete de actiuni, piata de capital, cadastru si asistenta sociala

"Fara a fi impotriva unor imprumuturi necesare de la Banca Mondiala, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca noi imprumuturi (de ex. pentru realizarea cadastrului in Romania) vor trebui sa fie precedate de o prezentare publica a ceea ce s-a realizat in acest domeniu pe baza finantarilor anterioare asigurate tot de Banca Mondiala", a transmis AOAR, intr-un comunicat de presa.

Asociatia reclama faptul ca enumerarea acestora creeaza senzatia lipsei de prioritati in angajarea banilor publici.

"AOAR nu intelege amestecul de teme incepand cu managementul datoriei publice si ajungand pana la asistenta sociala, aceasta ultima tema consumand in anii anteriori, fara a se cunoaste public pe ce, alte 500 milioane de euro imprumutati de la Banca Mondiala de Ministerul Muncii. AOAR reaminteste modul inutil in care au fost cheltuiti banii privind asistenta tehnica de specialitate vizand elaborarea unei legi a insolventei, proiectul de lege elaborat timp de un an fiind ulterior abandonat.

Similar s-au cheltuiti sume mari de bani pentru elaborarea Codurilor Penale, supuse astazi criticii or modificarilor de catre specialisti", au reclamat oamenii de afaceri.

AOAR reaminteste faptul ca in timp ce Romania a facut continuu astfel de imprumuturi, mediul de afaceri, indeosebi cel al sectorului IMM-urilor, au fost subfinantate.

"Este relevant in acest sens cum institutii internationale gen BERD au trecut la finantarea directa a IMM urilor din Romania nemaiasteptand solutii la nivel guvernamental sau al sistemului bancar", se arata in comunicat.

Unde s-au dus banii?

AOAR cere sa se faca public modul in care s-au folosit banii de la Banca Mondiala in scopul restructurarii ANAF si facilitatilor ce se asigura mediului de afaceri, in sensul informatizarii complete si coerenta activitatii institutiei, reducerea birocratiei excesive si a exceselor administrative prin solicitarea repetata a unor documente de la Administratiile fiscale.

"AOAR nu intelege de ce masuri de sustinere a mediului de afaceri, inclusiv masuri vizand crearea de locuri de munca si sprijinirea inovarii, nu gasesc audienta la Ministerul de Finante, in schimb aceasta institutie gaseste sume considerabile pentru a-i cheltui pe studii, proiecte si alte activitati fara impact in economie.

Amintim ca rambursarea acestor imprumuturi se face din taxele si impozitele ce apasa tot mai mult intregul mediu de afaceri, generand insolvente, falimente si o crestere economica slaba", se mai arata in comunicat.

C.P.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#oameni afaceri transparenta Guvern, #transparenta cheltuieli Guvern, #transparenta cheltuieli bani imprumutati, #imprumut bani Guvern , #imprumut