O bancnota ar putea fi retrasa de pe piata din cauza teroristilor

Joi, 11 Februarie 2016, ora 14:57
6686 citiri
O bancnota ar putea fi retrasa de pe piata din cauza teroristilor
Foto: BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) va lua in curand o decizie cu privire la o eventuala retragere din circulatie a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru mentinerea acesteia fiind "din ce in ce mai putin convingatoare", a declarat, joi, Benoit Coeure, membru in consiliul director al BCE.

In prezent, BCE analizeaza posibilitatea eliminarii bancnotelor de 500 de euro, precum si introducerea unui plafon cu privire la tranzactiile cu numerar in contextul luptei impotriva finantarii terorismului, informeaza AFP.

"Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice sa faca plati mari in mod convenabil. Insa, acest argument a devenit din ce in ce mai irelevant odata cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plata.

In plus, autoritatile competente suspecteaza ca sunt utilizate in scopuri ilegale, un argument pe care nu il mai putem ignora, avand in vedere importanta luptei impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului", a declarat Benoit Coeure, intr-un interviu publicat joi in cotidianul Le Parisien.

Noua bancnota de 20 de euro intra in circulatie - Cum arata si ce elemente de siguranta are (Foto)

Intrebat daca BCE este pregatita pentru o decizie radicala cu privire la viitorul bancnotei de 500 de euro, Coeure a raspuns: "Analizam aceasta chestiune si vom lua in curand o decizie".

"Argumentele pentru mentinerea bancnotei de 500 de euro sunt din ce in ce mai putin convingatoare", a adaugat el.

Recunoscand ca exista unele persoane, in special in Germania, ingrijorate de posibila disparitie a bancnotelor de 500 de euro, Benoit Coeure a precizat ca nu este vorba despre eliminarea bancnotelor in general, ci doar despre cea de 500 de euro.

Bancnota de 500 de euro, similara cu cea de 500 de marci existenta in momentul lansarii euro, a fost introdusa tocmai la cererea Germaniei si in pofida reticentelor exprimate de Franta.

Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei.

Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#500 euro bancnota retragere, #500 euro bancnota retrasa, #500 euro retragere bancnota , #bancnote
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
sa zicem ca-i tradus gresit: 500 EUR este corespunzatoarea bancnotei
Poza Vintage
Vintage
rank 5