Noua vedeta de pe piata metalelor pretioase

Marti, 13 August 2013, ora 23:27
6979 citiri
Noua vedeta de pe piata metalelor pretioase

Aurul a pierdut teren anul acesta, alte metale pretioase devenind insa din ce in ce mai atractive. Aici se incadreaza paladiul, singurul metal pretios care a inregistrat in 2013 o crestere de pret.

Exista chiar sanse ca acest metal sa termine anul pe plus, arata o analiza citata de money.ro.

"Dupa ce mult timp a fost Cenusareasa metalelor pretioase, paladiul este singurul din aceasta categorie care a inregistrat pana acum, in 2013, o crestere de pret si - cel putin deocamdata - pare a avea sanse de a termina anul pe plus.

La polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani. La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut, in iunie, prin minimul ultimilor 4 ani", arata Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania.

Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze terenul pierdut, mai mentioneaza sursa.

Dupa primele sase luni ale anului, aurul se depreciase cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%.

De la inceputul anului curent si pana la finalul sedintei de tranzactionare din 9 august, paladiul s-a apreciat cu circa 5,7%, in timp ce, in acelasi interval de timp, pretul aurului a scazut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu circa 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%.

"Cel putin deocamdata nu se intrevad fundamentele care ar putea sustine o revenire majora a preturilor aurului si argintului pana la sfarsitul acestui an, dar desigur ca sunt posibile diferite corectii", considera Silviu Pojar.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#pret aur, #paladiu pret, #preturi metale pretioase, #evolutie pret aur, #evolutie pret materiale pretioase , #pret aur