Noi proceduri când intri sau ieși din UE cu cel puțin 10.000 euro. Ce amenzi rişti dacă nu declari suma de bani la biroul vamal

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 22:30
8847 citiri
Noi proceduri când intri sau ieși din UE cu cel puțin 10.000 euro. Ce amenzi rişti dacă nu declari suma de bani la biroul vamal
Pentru a declara numerarul la frontierele externe ale UE se folosesc două noi formulare FOTO Pixabay.com

Este perioada Sărbătorilor de iarnă iar o parte dintre românii plecaţi să muncească în străinătate se întorc acasă ca să petreacă Crăciunul împreună cu familia. Unii dintre aceştia vor dori să intre în ţară cu bani lichizi (cash), poate sume consistente.

Ceea ce trebuie să ştie este că sumele de cel puțin 10.000 de euro în numerar (sau echivalentul în alte monede) se declară, începând de marți, 13 decembrie, după noi reguli, la ieșirea sau la intrarea în Uniunea Europeană (UE), potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, persoanele care trec vama având asupra lor sume în numerar de minimum 10.000 de euro trebuie să declare sumele respective la biroul vamal, iar vama trebuie informată, în egală măsură, și cu privire la numerarul neînsoțit, potrivit avocatnet.ro.

Noile formulare se pun gratuit la dispoziția persoanelor, la cerere, de birourile vamale

Astfel, noul formular Declaraţie de numerar se folosește în cazul numerarului însoțit, iar noul formular Declaratie de informare cu privire la numerar se completează în cazul numerarului neînsoțit care intră sau iese din UE în colete poștale, expedieri de curierat, bagaje neînsoțite sau mărfuri containerizate.

În Monitorul Oficial nr. 1.176 din 13 decembrie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 1.958/2021 al ANAF pentru aprobarea Instrucțiunilor privind depunerea la autoritatea vamală a declarațiilor referitoare la numerarul însoțit sau neînsoțit, modelul și modul de emitere a deciziei autorității vamale prevăzute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005.

Potrivit actului normativ, purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară numerarul respectiv la biroul vamal prin care aceștia intră sau ies din UE, conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005.

Numerarul neînsoțit în valoare de 10.000 euro sau mai mult, care intră sau iese din Uniune, se declară la biroul vamal prin care acesta intră sau iese din Uniune, conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului.

Noi reguli privind si procedura de reținere temporară a banilor de către autoritățile vamale

De subliniat faptul că, persoanele care transportă numerar în valoare de peste 10.000 euro si nu îl declară autorităților competente din statul membru prin care aceştia intră sau ies din Uniunea Europeană riscă amenzi între 3.000 – 50.000 lei. Sancţiunea nu poate fi însă mai mare de 60% din valoarea numerarului.

Astfel, în cazul în care, după cum reiese din Ordinul ANAF nr. 1.958/2021, conform articolului 7 din Regulamentul european nr. 1.672/2018, fie obligația de declarare a numerarului însoțit, fie obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu este respectată ori există indicii că numerarul, indiferent de valoarea vizată, are legătură cu o activitate infracțională, autoritățile competente pot să rețină temporar numerarul printr-o decizie administrativă.

Atât modelul deciziei de reținere temporară a numerarului, cât și modelul deciziei de prelungire a termenului de reținere temporară a numerarului sunt prevăzute de Ordinul ANAF nr. 1.958/2021.

Ce cuprinde decizia de reținere temporară a numerarului

Decizia de reținere temporară a numerarului trebuie să cuprindă, potrivit ordinului ANAF, motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal. Această decizie se întocmește în două exemplare, unul dintre acestea fiindu-i fie înmânat persoanei care însoțea numerarul, fie, în cazul numerarului neînsoțit, comunicat expeditorului sau destinatarului, după caz, ori reprezentantului lor.

Celălalt exemplar este păstrat de către biroul vamal, alături de copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoțit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reținere, conform avocatnet.ro.

Expunerea de motive a declarației cu pricina trebuie să includă astfel “constatările biroului vamal, prezentate clar, concis și lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt și temeiul de drept care au stat la baza fundamentării măsurii dispuse”, se mai arată în ordinul ANAF. În plus, trebuie indicate data, locul unde a fost constatată fapta, precum și orice alte date relevante precum ruta, mijlocul de transport sau locul unde a fost găsit numerarul.

"Autoritățile vamale pot reține atât valută, cât și instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate ori carduri preplătite, cu mențiunea că acestea trebuie consemnate corespunzător, pe categorii.

Apoi, ulterior reținerii sumelor, cei de la vamă verifică dacă împrejurările fiecărui caz în parte justifică reținerea și decid, mai departe, dacă prelungesc termenul de reținere ori dacă restituie sumele respective.

Numărul de zile de prelungire se stabilește “(…) în funcție de necesitatea și de proporționalitatea prelungirii termenului de reținere temporară”, iar toate aceste informații i se aduc la cunoștință, după caz, persoanei de la care a fost reținut temporar numerarul însoțit, respectiv expeditorului sau destinatarului numerarului neînsoțit sau reprezentantului acestora".

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
#bani, #numerar, #bani lichizi, #birou vamal, #numerar insotit, #ANAF, #Monitor oficial , #stiri financiare