Nevoia de imprumut a Romaniei s-ar putea reduce anul acesta - raport Moody's

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 20:10
1774 citiri
Nevoia de imprumut a Romaniei s-ar putea reduce anul acesta - raport Moody's

Romania ar putea inregistra anul acesta o reducere cu 0,7 puncte procentuale a nevoii de imprumut comparativ cu 2012 raportat la produsul intern brut, arata un raport al agentiei de evaluare Moody's.

Romania se afla printre cele patru state din Europa Centrala si de Est care vor intregistra o reducere a nevoii de imprumut in acest an, alaturi de Lituania (in scadere cu 2,9 puncte procentuale), Letonia (in scadere cu 2,2 puncte procentuale) si Polonia (2,2 puncte procentuale), arata un al Moody's despre nevoia bruta de finantare a ststelor din Europa Centrala si de Est.

Alte sapte state din cele 11 vor avea nevoi in crestere de a imprumuta: Turcia (2,1 p.p.), Solvacia (1,9 p.p.), Estonia (1,2 p.p.), Bulgaria (0,8 p.p.), Republica Ceha (0,6 p.p.), Slovenia (0.6 p.p) si Ungaria (0,1 p.p.).

Potrivit raportului Moody's, Romania va continua sa dezvolte piata interna de capital prin emiterea de titluri de valoare pe piata locala, concentrandu-se pe rostogolirea pe termen scurt a titlurilor. Plasarea pe pietele externe a obligatiunilor si creditelor bilaterale vor reprezenta aproximativ 20% din programul sau de imprumuturi, in 2013.

Studiul Moody's, bazat pe un esantion de 11 tari, arata ca nevoia de finantare in 2013 a statelor din Europa Centrala si de Est se va ridica la 184 miliarde de euro, in crestere de 4,1% de la 177 miliarde de euro in 2012, ca urmare a amortizarii datoriilor.

Ca o proportie din PIB-ul regional, cerintele de imprumut pentru regiunea vor scadea usor, la 9,9% in 2013, de la 10,2% anul precedent.

Moody's defineste regiunea ECE ca incluzand 15 tari: Albania (B1 stabil), Bosnia si Hertegovina (B3 stabil), Bulgaria (stabil Baa2), Croatia (Baa3 negativ), Republica Ceha (A1 stabil), Estonia (A1 stabil), Ungaria (Ba1 negativ), Letonia (Baa3 pozitiv), Lituania (Baa1 stabil), Muntenegru (stabil Ba3), Polonia (A2 stabil), Romania (Baa3 negativ), Slovacia (A2 negativ), Slovenia (Baa2 negativ) si Turcia (Ba1 pozitiv).

TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
TSMC a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), liderul mondial în producția de cipuri, a dezvăluit planurile pentru lansarea tehnologiei avansate TSMC A16. Noul proces de fabricație, ce...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#Moodys nevoie imprumut Romania, #Moody s nevoie imprumut Romania, #imprumut Romania 2013, #imprumut Romania , #imprumut