Ne imprumutam din ce in ce mai scump: Care e situatia in alte state (Grafic)

Marti, 19 Mai 2020, ora 10:29
6052 citiri
Ne imprumutam din ce in ce mai scump: Care e situatia in alte state (Grafic)
Foto: Arhiva Ziare.com

Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania a continuat sa creasca in luna aprilie 2020 si a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator este critic pentru platile de dobanzi de la bugetul statului pentru multi ani de acum inainte si este utilizat drept criteriu Maastricht pentru adoptarea euro.

Situatia ramane astfel sub cota atinsa in urma cu 12 luni (valoarea din mai 2019 a fost de 4,93%), dar semnaleaza o majorare evidenta in raport cu platoul situat semnificativ mai jos consemnat in intervalul august - octombrie 2019 (4,12%) si, mai ales, cu valoarea minima de 4,04% din februarie anul curent.

Din pacate, criza declansata de pandemie ne-a prins exact intr-un moment in care incercam sa ne apropiem de uzantele in materie ale tarilor membre UE.

Deteriorarea a fost relativ rapida odata ce s-a dat liber la cresterea deficitelor bugetare, deoarece toate statele au avut nevoie simultan de finantarea mult sporita a sectoarelor sanitare si de masuri de protectie sociala.

Pentru referinta, mentionam ca la mare distanta in urma noastra ca nivel mediu al dobanzilor la care ne-am putut imprumuta pe termen lung se situeaza Ungaria (2,49%, adica aproape la jumatate fata de cotatia Romaniei), Grecia (2,05%), Cipru (1,87%) si Polonia (1,46%, adica la mai putin de o treime si, atentie, in scadere).

Desigur, e mai greu sa ne putem compara cu Cehia, dar nu ar strica sa ne raportam mai atent la Polonia sau Ungaria.

Iata cum se prezinta evolutiile in context regional, unde colega noastra de val de aderare la UE, Bulgaria, legata in regim fix de moneda unica europeana a pastrat un nivel extrem de redus al dobanzii pe termen mediu si lung (de la 0,15% in luna anterioara, la 0,20%).

Cu observatia ca, anul trecut, vecinii de la sud de Dunare au avut un excedent bugetar de +2,1% PIB, iar noi un deficit record de -4,3% din PIB.

Perceptia pietelor internationale de capital in ce ne priveste s-a inrautatit dupa ce am fost avertizati de CE in privinta deficitului excesiv si ni s-au solicitat masuri de indreptare a situatiei (ne facem iluzii daca o sa consideram ca nu mai conteaza in situatia actuala), iar agentiile de rating ne-au pastrat la limita ratingul investitional, cu perspectiva negativa.

De subliniat, increderea se construieste in timp, iar actiunile intreprinse in ultimii ani in domeniul politicilor fiscal-bugetare au venit cu nota de plata aferenta. Iar lucrurile nu se pot indrepta atat de usor. Practic, vom vedea timp de ani de zile costuri ascunse si mutate in timp, in contul generatiilor viitoare de contribuabili.

Citeste mai multe despre Creste rata dobanzii pe termen lung: Atentie cum dramuim banii imprumutati pe site-ul Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#rata dobanzii Romania , #imprumut