N-ai incredere in platile online, prin telefon sau contactless? Afla adevarul despre acestea

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 09:13
16151 citiri
N-ai incredere in platile online, prin telefon sau contactless? Afla adevarul despre acestea
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa cand vine vorba de platile online si prin telefon, ba chiar si la capitolul platilor contactless. Una dintre principalele cauze este teama ca aceste metode de plata pot fi fraudate. Specialistii de la Mastercard arata ca este foarte putin probabil sa se intample asa ceva.

Multi se intreaba daca nu cumva cardurile contactless pot fi fraudate in locurile aglomerate, daca nu te poti trezi ca ti-au disparut bani de pe card.

Ca o persoana sa poata face acest lucru, ar trebui sa fie conectata la o retea de plati si sa aiba un contract semnat cu o banca sau cu o companie care ofera terminale POS. Ceea ce inseamna ca e simplu de prins.

Mai mult, cele mai importante date din tranzactii, cum ar fi cheile criptografice, se afla pe un cip foarte sigur, imposibil de replicat.

De asemenea, oamenii se tem ca daca le este furat cardul contactless hotii le vor putea folosi banii din cont, pentru ca nu e nevoie de PIN in cazul platilor contactless pentru sume mici.

Specialistii arata ca o persoana care nu stie codul PIN nu poate face decat un numar limitat de plati contactless. Desigur, in functie de configuratia cardului, pe care o stabileste banca emitenta.

Un alt semn de intrebare vizeaza siguranta platilor online. De fapt, oamenii se tem ca nu cumva cineva sa le afle datele, daca aleg sa faca plati online.

Insa, pentru a plati online, pe langa datele cardului, trebuie sa introduci si codul CVC2, cel format din trei cifre si aflat pe spatele cardului. Pentru si mai multa siguranta, poatecel mai adesea, pentru finalizarea platii, este nevoie si de o parola unica, pe care o primesti prin SMS sau te poti autentifica biometric in aplicatia bancii emitente.

Trebuie mentionat si faptul ca, in cazul a numeroase platforme, ai posibilitatea sa creezi cont de client si sa salvezi datele cardului pe site sau in aplicatia comerciantului. Acestea sunt insa salvate intr-un mod criptat si nu pot fi accesate de persoane neautorizate.

O alta retinere des intalnita vine din indoiala ca plata cu ajutorul telefonului mobil ar fi la fel de sigura ca cea realizata prin intermediul cardului. De aici si temerea unora de a folosi aceasta metoda.

Ce este important de stiut este ca datele cardului bancar de pe telefon sunt criptate, deci acesta poate fi folosit in siguranta pentru a face plati contactless.

Mai mult, numarul cardului bancar este inlocuit cu o serie unica de cifra, numita token, astfel ca el ramane necunoscut, asadar in siguranta.

Si totusi, integritatea banilor din cont nu tine doar de masurile de securitate ale bancii. Asadar, la ce ar trebui sa fii atent cand faci plati contactless sau cu telefonul? Iata ce recomanda Mastercard:

In primul rand, nu da cardul tau nimanui si protejeaza-ti codul PIN si codul CVC2!

Verifica periodic extrasul de cont si discuta cu banca emitenta daca exista tranzactii pe care nu le recunosti.

De asemenea, daca platesti online folosind cardul, acceseaza doar site-uri sigure si de incredere. Incearca sa faci achizitii numai de pe site-uri care au https la inceputul denumirii.

Iar, daca realizezi ca iti lipseste cardul, anunta banca emitenta cat mai repede posibil. Procedeaza la fel si daca ai facut plati cu telefonul dar, intre timp, ai avut ghinionul sa pierzi dispozitivul inteligent pe care te bazai.

Advertisement

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#plati online, #plati contactless, #plati telefon , #card