Ministerul Finantelor vrea sa faca schimbari in piata de capital

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 22:33
1913 citiri
Ministerul Finantelor vrea sa faca schimbari in piata de capital

Ministerul Finantelor a publicat, marti un proiect de ordonanta de urgenta in care sunt propuse schimbari in piata de capital, care ar putea aduce beneficii pentru investitorii locali, se arata intr-o analiza realizata de casa de brokeraj Tradeville.

Proiectul prevede, printre altele, plata mai rapida a dividendelor (parte din profitul unei societati pe actiuni care revine fiecarui actionar in raport cu actiunile pe care le poseda - n.red.) si incasarea acestora direct in contul de tranzactionare.

Pe de alta parte, ar putea exista schimbari si in cadrul societatilor de investitii financiare (SIF), care ar putea avea efecte benefice pentru actionarii acestora, se arata in analiza Tradeville remisa Ziare.com.

Ponta, in campanie la Bursa: A intarziat si a facut promisiuni de listare

Dividende incasate rapid si direct in cont

Proiectul prevede ca plata dividendelor de catre emitenti sa se realizeze prin Depozitarul Central, care este o institutie ce asigura compensarea si decontarea tranzactiilor bursiere, precum si evidenta registrelor societatilor emitente.

Totodata, proiectul impune ca termenul de plata a dividendelor sa nu fie mai mare de sase luni, iar in cazul in care adunarea generala a actionarilor nu stabileste data platii dividendelor in acest termen, urmeaza ca acestea sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor in Monitorul Oficial.

"Distribuirea obligatorie a dividendelor prin Depozitarul Central este o masura care priveste debirocratizarea activitatii investitorilor. (...) Prin trecerea la acest sistem de incasare a dividendelor, se permite virarea mai rapida a banilor, care, astfel, se reintorc in piata, ceea ce poate duce la cresterea rulajelor pe bursa.

Totodata, masura este benefica si emitentilor, care isi vor curata mai repede bilanturile de dividende restante neridicate de actionari", a declarat directorul de comunicare al Tradeville, Victor Stanila.

Pana acum, plata dividendelor se facea prin banci, prin Posta Romana, sau prin virament bancar.

Pragul de detinere la SIF, stabilit de actionari

"Niciun actionar al unei burse nu va putea detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot, prag reglementat in prezent la 5%", potrivit proiectului.

De asemenea, in cazul Societatilor de Investitii Financiare (SIF) acest prag va fi eliminat, urmand ca actionarii sa fie cei care decid stabilirea unei astfel de limitari.

"Dincolo de oportunitatile de moment pe care investitorii le au datorita posibilitatii aprecierii cotatiilor, se prefigureaza o solutie favorabila SIF-urilor si burselor, intrucat orice ingradire a drepturilor actionarilor creeaza conditii pentru contracararea asa-numitei probleme de agent, cand managementul nu actioneaza in cel mai bun interes al actionarilor.

Cel mai probabil vom asista la o consolidare a actionariatelor acestor companii si la o imbunatatire a guvernantei corporative in situatia in care investitorii sofisticati vor deveni majoritari", considera reprezentantul Tradeville.

Dezavantaje

Intre posibilele dezavantaje pentru piata se afla "posibilitatea unei preluari urmate de delistarea unora dintre SIF-uri, reducand astfel numarul de emitenti pe o piata destul de saraca in companii de anvergura".

De asemenea, "in cazul unei preluari ostile costurile sunt de obicei mari, lucru care ar putea impinge partea care castiga respectiva confruntare sa ia unele masuri care sa nu fie benefice actionarilor minoritari", se mai arata in analiza citata.

Oferta de preluare ostila presupune ca firma vizata nu isi da acordul pentru lansarea ofertei sau ca acordul acelei firme nici nu a fost solicitat in acest sens.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#modificare legislatie bursa, #modificare lege bursa, #modificare lege piata capital, #lege bursa modifica, #lege piata capital modifica , #bursa