Ministerul Finantelor lanseaza, luni, titluri de stat pentru populatie

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 13:17
6089 citiri
Ministerul Finantelor lanseaza, luni, titluri de stat pentru populatie
Foto: Ziare.com

Ministerul Finantelor Publice (MFP) lanseaza, luni, prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani, emise prin Bursa de Valori Bucuresti, perioada de subscriere urmand sa sa incheie in data de 19 iunie.

Valoarea nominala a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, iar titlurile sunt emise pe o perioada de doi ani. Emisiunea va fi scadenta la data de 25 iunie 2017.

"La data solicitarii, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobanzii la care doresc sa cumpere titluri de stat, care trebuie sa fie cuprins in intervalul 1,75% - 2,15% pe an. Dobanda platita investitorilor va fi fixa, nivelul acesteia urmand a fi stabilit si comunicat de catre MFP la momentul alocarii emisiunii, in data de 22 iunie 2015", se arata intr-un comunicat al MFP.

Finantele vizeaza sa atraga prin aceasta emisiune 100 de milioane de lei, insa valoarea ofertei poate fi majorata, in functie de cererea inregistrata in perioada de subscriere.

Dobanda acestor titluri de stat va fi stabilita ulterior perioadei de subscriere, respectiv pe 22 iunie, in functie de ordinele de subscriere plasate de investitori, iar prima zi de tranzactionare la BVB a titlurilor de stat pentru populatie va fi 26 iunie.

Oferta va fi intermediata de un consortiu de banci format din Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Potrivit autoritatilor, dobanda si castigul de capital obtinute de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile. De asemenea, maximul intervalului de dobanda la care poate subscrie populatia va fi mai mare fata de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeasi maturitate (2 ani).

Vanzarea titlurilor de stat pe bursa va permite conservarea dobanzii acumulate pana la momentul tranzactiei spre deosebire de alte investitii la care dobanda se pierde in cazul in care respectiva investitie nu este pastrata pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit.

Nu vor fi percepute comisioane in procesul de subscriere a titlurilor de stat de catre populatie, indiferent de modalitatea aleasa de cumparator (cu numerar, direct la ghiseul bancar sau prin ordin de plata/transfer bancar), in cazul in care se utilizeaza una din cele trei banci din sindicatul de intermediere.

Conform prospectului emisiunii, oferta are o durata totala de zece zile lucratoare (8-19 iunie 2015), iar programul de subscriere este de la 9,00 la 17,00, in fiecare zi lucratoare, cu exceptia ultimei zile, cand subscrierile vor putea fi inregistrate numai intre orele 9,00-13,00. Dupa expirarea Perioadei Ofertei nu mai sunt acceptate subscrieri de la investitori.

Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu consortiul care va intermedia oferta de vanzare si Bursa de Valori Bucuresti vor organiza un roadshow cu prezentari in Timisoara (9 iunie), Cluj-Napoca (10 iunie) si Bucuresti (11 iunie).

Finantele nu au mai emis titluri de stat pentru populatie din 2005, cand utiliza rata inflatiei ca referinta pentru randament, la care se adauga o marja fixa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#emisiune titluri stat populatie, #Finante titluri stat populatie , #bursa