Masuri disperate in Grecia? Atena ar putea sa nationalizeze bancile si sa emita o noua moneda

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 12:07
5827 citiri
Masuri disperate in Grecia? Atena ar putea sa nationalizeze bancile si sa emita o noua moneda

Guvernul Greciei este pregatit sa nationalizeze bancile tarii si ar putea crea o noua moneda pentru a efectua plati, daca statele din zona euro nu vor permite Atenei sa renunte la masurile de austeritate, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

De asemenea, partidul aflat la guvernare in Grecia ar putea decide sa nu plateasca viitoarea transa scadenta catre FMI, pentru a putea achita salariile si pensiile.

"Suntem un Guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre a nu ne achita datoriile catre FMI sau a nu ne achita obligatiile catre poporul nostru, va fi o decizie usoara. Vom alege sa nu platim transa catre FMI, ceea ce va declansa turbulente pe piete", au afirmat sursele pentru The Telegraph.

Acestea au adaugat faptul ca oficialii eleni lucreaza la un plan de urgenta in cazul in care esueaza negocierile cu creditorii internationali (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

"Vom inchide bancile si le vom nationaliza si vom emite obligatiuni daca va trebui. Ceea ce nu vom face este sa devenim un protectorat UE", sustin sursele.

Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a avertizat luni ca zona euro nu va acorda Atenei noi fonduri pana cand nu va prezenta o lista detaliata a reformelor, iar unele dintre acestea nu vor fi legiferate.

Problema Greciei vine din interior - Care e greseala capitala pe care o face Atena

Lista cu reforme

Guvernul elen a trimis saptamana trecuta o lista cu propuneri de reforma, in speranta ca va putea debloca astfel noi fonduri din partea creditorilor. La finele lunii trecute, ministrii de Finante din zona euro au cazut de acord sa ofere Greciei o prelungire cu patru luni a programului de asistenta, cu conditia ca Atena sa demareze o serie de reforme.

Conform listei de propuneri, veniturile statului vor fi majorate cu trei miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) prin combaterea evaziunii fiscale, privatizari si taxe mai ridicate la alcool si tigari. Lista urmeaza sa fie analizata de reprezentantii UE, BCE si FMI.

Aprobarea creditorilor internationali este necesara inainte ca Atena sa poata beneficia de fondurile care ii vor permite sa evite falimentul.

Grecia, in pericol

Grecia are nevoie urgenta de noi fonduri pentru a evita intrarea in incapacitatea de plata si iesirea fortata din zona euro. Potrivit unor surse guvernamentale, Grecia risca sa ramana fara lichiditati pana la data de 20 aprilie daca nu primeste noi fonduri din partea creditorilor.

In ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzactiile de tip repo, in cadrul carora a imprumutat bani pe termen scurt de la entitatile de stat, dar potrivit surselor aceste operatiuni mai sunt posibile doar cateva saptamani.

Capacitatea de finantare a Greciei este limitata, pentru ca nu poate imprumuta de pe pietele de termen lung si mediu, iar autoritatile de la Atena trebuie sa ramburseze in luna martie sase miliarde de euro catre creditorii internationali. In prezent, datoria Greciei se situeaza la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de multi analisti si care nu poate fi rambursat in totalitate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Grecia nationalizare banci, #grecia moneda noua, #Grecia masuri disperate, #probleme Grecia , #moneda