MasterCard pierde procesul cu Comisia Europeana: Trebuie sa scada comisioanele

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 23:25
5004 citiri
MasterCard pierde procesul cu Comisia Europeana: Trebuie sa scada comisioanele
Foto: unlimitedsrc.com

Curtea Europeana de Justitie a dat dreptate Comisiei Europene in procesul impotriva companiei MasterCard, aceasta din urma fiind obligata sa renunte la comisioanele interbancare.

In hotararea sa, Curtea Europeana de Justitie a decis sa mentina o decizie din 2007 a Comisiei Europene, potrivit careia comisioanele interbancare stabilite de MasterCard incalca regulile competiei, scrie Wall Street Journal.

Decizia instantei europene este definita si nu mai poate fi atacata. De fiecare data cand un utilizator face o tranzactie cu cardul, banca acestuia percepe o taxa de schimb de la banca magazinului. Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca acest sistem de taxare este anticompetitiv si creste preturile artificial pentru consumatori.

Lasand bancile sa perceapa taxe mai mari, companiile care emit carduri de credit percep un procent din valoarea tranzactiei.

Procentele variaza in functie de tara. In cazul unei tranzactii transfrontaliere, taxa e platita de banca magazinului din Germania, de exemplu, catre banca emitatorului de card din Franta.

"Decizia defavorabila luata de Curtea Europeana azi este dezamagitoare", a declarat Javier Perez, presedintele MasterCard Europe, dar a adaugat ca sentinta va avea un "impact scazut sau nu va avea" asupra modului in care opereaza MasterCard, deoarece compania s-a supus de cativa ani deciziilor anterioare ale Comisiei Europene.

Sentinta a fost intampinata cu placere de competitorii mai mici al MasterCard, cum ar fi American Express.

Ca o consecinta a unui proces asemanator, Visa Europe a cazut de acord in 2013 sa perceapa doar o taxa de 0,3% din valuarea unei tranzactii. Uniunea Europeana se pregateste, de altfel, sa oblige toate aceste companii ca valoarea taxei percepute pe tranzactii cu cardul sa nu fie mai mare de 0,3%. In cazul unei tranzactii cu un card de debit, taxa nu va fi mai mare de 0,2%.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#MasterCard comisioane Comisia Europeana, #Mastercard proces scadere comisoane, #MasterCard obligata taiere comisioane , #card