Mario Draghi (BCE): Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat"

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 20:06
2435 citiri
Mario Draghi (BCE): Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat"
Foto: Arhiva Ziare.com

Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat" deoarece incertitudinile economice - escaladarea razboiului comercial, cresterea mai lenta a PIB-ului global si efectele Brexitului - ameninta sa submineze increderea - a avertizat joi presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit DPA, Reuters si AFP.

"Datele pe care le avem la dispozitie sunt mai slabe decat ne asteptam", a declarat seful BCE, adaugand ca este prea devreme sa spuna ce efect va avea sporirea incertitudinilor asupra politicii monetare.

"BCE s-a trezit la noua realitate a sporirii incertitudinilor si devine mai concilianta in acest proces", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING Bank.

"Inca suntem la faza de evaluare si nu ne concentram prea mult pe politica monetara. Aceasta va ramane relaxata iar posibilitatea unei recesiuni este redusa. Avem toate mijloacele noastre la dispozitie", a afirmat Draghi dupa ce Banca Centrala Europeana a decis joi sa nu modifice dobanzile si sa mentina politica monetara ultra-relaxata.

Adresandu-se jurnalistilor dupa sedinta de politica monetara, Draghi a reafirmat ca ratele dobanzilor "vor ramane la nivelul actual cel putin pana in vara lui 2019", pentru a ne asigura ca preturile de consum sunt in linie cu tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana.

Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Datele publicate recent de Oficiul European de Statistica (Eurostat) indica faptul ca rata anuala a inflatiei a scazut in decembrie la 1,6% in zona euro, de la 1,9% luna precedenta. Este cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

Soliditatea pietei fortei de munca si majorarea salariilor vor ajuta la cresterea inflatiei pe termen mediu, a apreciat seful BCE.

Dupa ani in care a sprijinit cresterea economiei zonei euro, BCE a incheiat recent schema sa de achizitii de active, in valoare de 2.600 miliarde de euro, si a apreciat ca ratele dobanzilor ar putea creste din vara anului viitor.

Decizia BCE de a retrage treptat masurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile banci centrale din intreaga lume isi inaspresc gradual politica monetara in urma redresarii economiei, inclusiv Rezerva Federala a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) si Banca Centrala a Japoniei (BoJ).

Intr-un comunicat de presa al BCE, institutia precizeaza ca, la sedinta care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.

Potrivit Eurostat, cresterea PIB-ului zonei euro a incetinit la 0,2% in trimestrul trei din 2016, dupa un avans de 0,4% in precedentele trei luni.

Analistii se asteapta ca in urmatoarele trimestre zona euro sa inregistreze o crestere anuala de aproximativ 2%, dar este putin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului sa ajunga la nivelul de anul trecut, de 2,5%.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Draghi semnal alarma euro , #euro