"Lunea neagra" a burselor asiatice: Dezastru in toata lumea, inclusiv leul are de suferit

Luni, 24 August 2015, ora 14:26
5280 citiri
"Lunea neagra" a burselor asiatice: Dezastru in toata lumea, inclusiv leul are de suferit
Foto: Arhiva Ziare.com

Bursele asiatice au scazut dramatic luni, pe fondul unui nou record negativ atins de Bursa din Shanghai din cauza ingrijorarilor in legatura cu evolutia economiei Chinei.

Prabusirea este atat de alarmanta incat presa chineza a relatat despre evolutiile de astazi sub numele de "lunea neagra", relateaza The Guardian.

Prabusirea burselor asiatice, care au ajuns in sedina de luni la niveluri record in ultimii trei ani, au ecouri pe pietele financiare din intreaga lumea, afectand inclusiv leul romanesc. ING a anuntat ca leul ar putea trece luni peste 4,45 euro, pe fondul crizei de pe pietele asiatice. Banca Nationala a Romaniei a afisat insa un curs de 4.4412 lei pentru moneda europeana.

Principalul indice al Bursei din Shanghai a scazut cu 8,5% la sfarsitul sedintei de luni. Analistii vorbesc despre cea mai mare scadere zilnica din anul 2007 pana in prezent. Cu alte cuvinte, bursa si-a anulat toata cresterea de anul acesta.

Drept consecinta, pietele financiare internationale intampina luni probleme, iar criza a ajuns inclusiv in Europa, unde sute de companii importante au pierdut actiuni in valoare de miliarde de euro, arata Reuters.

Indicele regional pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 2,8%, ceea ce a afectat sute de companii care au pierdut actiuni in valoare de 230 de miliarde de euro.

Criza din China a afectat indicele bursier FTSEurofirst 300 inca de saptamana trecuta, cand a inregistrat cea mai mare scadere din august 2011 si a atins luni cel mai scazut nivel din ianuarie pana acum.

Mai multe, si bursele din tarile zonei euro au avut de suferit in "lunea neagra". Indicele DAX din Germania si indicele CAC din Franta au scazut cu 2,2%, in timp ce IBEX din Spania si FTSE MIB din Italia au coborat cu 2 procente.

Si bursa din Thailanda a pierdut luni 3,84%, in timp ce cea din Australia a inregistrat cea mai mare scadere zilnica din ultimii sase ani, cu 4,1%, scrie The Guardian.

Drept urmare, actiuni in valoare de 70 de miliarde de dolari australieni au disparut de pe piata, in cea mai proasta zi de tranzactionare din 2009 pana acum.

De asemenea, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti a scazut, la finalul sedintei de luni, cu 4,81%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#bursa China leu, #pierderi Europa bursa China, #burse asiatice , #bursa