Leul va incheia anul in usoara crestere - Admiral Markets

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 17:52
1063 citiri
Leul va incheia anul in usoara crestere - Admiral Markets
Foto: gazeta-afacerilor.ro

Lupta natiunilor exportatoare pentru o moneda slaba va aprecia leul, dar pe de alta parte perspectivele de politica monetara sunt negative pentru 2011, se arata intr-un studiu al Admiral Markets privind previziunile de evolutie a principalelor valute in acest an pe piata Forex.

Potrivit studiului, in timp ce la nivel international piata va lua in calcul reluarea ciclului de majorare a dobanzii cheie, inclusiv in tari precum Ungaria sau Polonia, in Romania, banca centrala nu isi permite sa mentina dobanda cheie nici macar la acest nivel pentru a relaxa creditarea, iar spread-ul de dobanda se va reduce.

"Astfel, leul va fi mai putin performant decat zlotul sau forintul in raport cu euro, dar poate incheia anul in usoara apreciere fata de acestea, in schimb fata de dolar si franc va fi sub presiune datorita statutului de valute de refugiu in perioada de criza", se arata in document.

Referitor la euro, raportul arata ca anul 2010 a fost unul negativ pentru moneda europeana, deprecierea fata de valutele majore fiind de peste 10%.

In ciuda bailout-urilor si al suportului Bancii Centrale Europene sau al Fondului Monetar International, euro nu a oferit si nu ofera nici in prezent incredere.

"Economia europeana ramane fragila, iar cresterea economica va fi afectata de masurile de austeritate implementate de guvernanti. Teama contaminarii intregii regiuni va diminua increderea in moneda europeana, iar banca centrala va mentine cel mai probabil dobanda de referinta la acelasi nivel si in acest an", se mentioneaza in studiu.

Potrivit documentului, in aceste conditii, euro isi va continua trendul descendent si se va tranzactiona pe parcursul anului fata de dolar intre cel mai puternic nivel istoric 1,25-1,26 si mediana cotatiilor extreme 1,21, dar Admiral Markets nu exclude testarea minimului de anul trecut de 1,18.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#curs valutar leu, #euro leu crestere , #leu