Leul, pus la zid de euro - Cu cat a scazut in martie

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 22:09
2798 citiri
Leul, pus la zid de euro - Cu cat a scazut in martie

In luna martie, dintre monedele din Uniunea Europeana, forintul si leul au marcat pe pietele financiare cele mai mari scaderi fata de euro.

Deprecierile au fost de 2,9%, respectiv, 1,3%, se arata intr-o analiza realizata de Noble Securities si remisa Ziare.com.

"Europa s-a aflat in ultima perioada intr-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent intr-o criza extrema, rezolvata la limita si prin masuri care au stimulat aversiunea investitorilor fata de risc; situatia politica din Italia a ramas inca nerezolvata, neajungandu-se la formarea unui guvern si conducand la scaderea ratingului de tara de catre agentia de rating Fitch; cu cateva saptamani in urma, guvernele din Bulgaria si Slovenia s-au prabusit.

Monedele din regiune au urmat tendinta de depreciere asociata scaderii Euro in fata Dolarului american; moneda unica europeana s-a depreciat in primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americana", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luna trecuta, zlotul polonez a scazut cu 0,68% fata de euro, iar coroana ceha cu 0,32%.

"De subliniat, de asemenea, ca in ultima perioada am asistat la reducerea considerabila a dobanzilor de referinta in regiune", a precizat Silviu Pojar.

Banca centrala a Poloniei a decis recent reducerea dobanzii de referinta pana la un nivel record minim, in conditiile in care Polonia inregistreaza cea mai lenta crestere economica din ultimii 12 ani (estimata la 1,2% pentru 2013), iar rata somajului a depasit 14%.

Banca Centrala a Ungariei, la randul sau, a redus dobanda de referinta la un nivel minim record, in contextul unor asteptate masuri neconventionale de stimulare economica, in timp ce Banca Nationala a Cehiei a mentinut, de asemenea, rata dobanzii de referinta la un nivel minim record.

Leul a incheiat trimestrul pe plus

In martie, lira sterlina a inregistrat o corectie, apreciindu-se cu aproximativ 2% comparativ cu euro. Coroana suedeza a crescut, in aceeasi perioada, cu cca 0,8%, pe fondul unor semnale pozitive privind economia tarii. De altfel, per ansamblul primului trimestru, coroana suedeza a inregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din UE fata de moneda unica europeana, de cca 2,4%.

Ea a fost secondata de leu, care, in pofida deprecierii din martie, a incheiat primele trei luni ale anului cu un avans de 0,7% comparativ cu euro. Moneda noastra a ramas in zona "pozitiva" intrucat moneda nationala acumulase o apreciere semnificativa in prima parte a anului, in contextul anuntului facut de JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

Coroana suedeza si leul au fost singurele doua monede din UE care pe primul trimestru au marcat o crestere fata de euro. Dupa primele trei luni ale anului, pe "podiumul" scaderilor fata de euro s-au aflat forintul cu 4,4%, lira sterlina cu 3,8%, zlotul polonez si coroana ceha cu circa 2,5%.

"Perioada care urmeaza nu va fi mai usoara pentru Europa nici din punct de vedere politic, nici economic si deci nici pe pietele financiare; pe lista situatiilor 'fierbinti' se afla Italia, unde impasul politic continua si Slovenia, cu un sistem bancar care a adunat credite neperformante semnificative si unde noul guvern va incerca sa consolideze bancile cu probleme si sa ia o serie de alte masuri - inclusiv nepopulare - in incercarea de a evita un acord de bailout cu institutiile financiare internationale.

Monedele pot suporta variatii majore in viitorul apropiat, asa incat investitorii pe pietele financiare trebuie sa fie foarte vigilenti la miscarile bruste", a aratat Silviu Pojar.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#evolutie curs euro leu martie, #curs euro leu martie, #curs euro leu , #leu