Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 17:57
2925 citiri
Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de act normativ privind darea in plata a imobilului, adoptat recent de Parlament, nu reprezinta o transpunere a reglementarilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, precizeaza reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"Reglementarea prin lege a dreptului debitorului dintr-un contract de credit de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat pentru stingerea integrala a creantei si a accesoriilor sale nu reprezinta o transpunere a textului Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale si de modificare a Directivelor 2008/48/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 ci, eventual, o masura aflata in marja nationala de actiune a statelor membre, daca intentia de legiferare vizeaza o protectie mai ridicata a consumatorului", explica reprezentantii MAE.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci

Acestia subliniaza ca evaluarea elementelor de oportunitate (inclusiv analiza de impact) a acestei masuri se afla in afara sferei de competenta a Ministerului Afacerilor Externe.

Pe 25 noiembrie, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

Conditiile care trebuie indeplinite pentru stingerea in acest mod a datoriilor sunt: intre parti s-a incheiat un contract de credit, iar bunul oferit in plata este un bun imobil ipotecat in favoarea creditorului in vederea garantarii executarii obligatiilor asumate prin contractul de credit.

Initiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat ca proiectul vine in ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot sa-si plateasca ratele la banca pentru ca salariile lor sunt mai mici decat erau cand au contractat imprumutul.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) atentioneaza ca adoptarea legii privind darea in plata a unor bunuri imobile catre banci, in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pericliteaza piata creditului imobiliar si va restrictiona drastic accesul la creditare.

Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

Presedintele onorific al ARB, Radu Gratian Ghetea a declarat ca legea privind darea in plata se poate aplica, dar cu cateva amendamente foarte importante, printre care: sa nu se aplice retroactiv, sa fie mentionate conditiile pe care clientul respectiv trebuie sa le indeplineasca, daca intr-adevar acesta este in imposibilitate de plata si sa clarifice procesul de transfer al bunului.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Pe de alta parte, Oana Petrescu, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), a semnalat ca legea privind darea in plata va creste comisioanele bancare si dobanzile in sistemul bancar, dupa ce institutiile de credit vor absorbi impactul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#lege dare in plata directive europene, #legea darii in plata, #efecte legea darii in plata , #credit imobiliar