Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni

Joi, 11 Februarie 2016, ora 16:40
3080 citiri
Legea darii in plata: Bancherii sunt criticati ca fac presiuni
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Asociatiilor de Consumatori dezaproba presiunea venita din randul bancherilor in legatura cu efectele nefaste ale legii darii in plata.

De asemenea, atrage atentia ca o decizie in acest sens sa nu fie luata din motive pur electorale, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Federatia Asociatiilor de Consumatori sustine proiectul de lege cunoscut sub denumirea de darea in plata ca mijloc european, dar si de echitate sociala, in contextul in care in Romania ultimilor 26 de ani partea de constientizare, educare si informare a fost numai la nivel declarativ, iar ceea ce s-a facut real a fost doar punctual si nesemnificativ la nivelul intregii populatii care se afla in contact cu serviciile financiar bancare.

Dezavuam in mod categoric practica de presiune exercitata in piata, inaintea dezbaterilor si aprobarii in forul legislativ a acestui proiect de lege si speram ca atat membrii comisiilor, cat si reprezentantii cetatenilor in forul suprem legislativ al tarii sa nu fie influentati de astfel de presiuni", arata sursa citata.

Federatia Asociatiilor de Consumatori este in favoarea dialogului pentru identificarea "unor solutii reale, concrete si aplicabile imediat, in vederea detensionarii situatiei, dar mai ales pentru cresterea increderii cetateanului in mecanismele financiar bancare".

De asemenea, reprezentantii acestei organizatii isi exprima speranta ca atat in agenda factorilor politici, a mediului de afaceri, cat si a industriei financiar bancare, sa se regaseasca cetateanul, in contextul in care in 2016 vor fi organizare doua alegeri electorale.

"Ne aratam in continuare disponibilitatea de parteneriat si dialog in vederea identificarii unui mecansim real, intr-o piata europeana cu adevarat la standarde europene, pentru a nu mai fi diferente intre cetateanul roman si cetatenii celorlalte tari membre ale Uniunii Europene, atat din perspectiva drepturilor, cat si a obligatiilor statutate prin legislatia europeana, nationala si nu in ultimul rand de moralitatea unei piete corecte, transparente, echidistante si mai ales de incredere", se mai arata in comunicat.

Federatia Asociatiilor de Consumatori reuneste organizatii reprezentative din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, InfoCons fiind cea care a fondat-o.

Florin Citu ii critica pe bancheri

Analistul Florin Citu este unul dintre cei care au criticat modul in care sunt prezentate efectele legii darii in plata de catre bancheri.

"Companiile (inclusiv bancile) se pot ascunde de creditori (legea insolventei, finantare de la BNR pentru banci). Statul se poate ascunde de creditori (arierate, deficit, datorie publica, etc) - este stat face ce vrea. Persoanele fizice nu au cum sa se protejeze de creditori", a remarcat pe Facebook Florin Citu.

Ce spun bancherii

Mai multi bancheri au evidentiat potentialele efecte negative ale legii darii in plata, printre care se numara restrangerea creditarii, disparitia programului Prima Casa si inventia unui nou tip de imprumut ("leasing-ul" bancar).

Ce presupune legea darii in plata

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Proiectul de act normativ a fost retrimis la finalul anului trecut in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, astfel ca legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara.

C.P.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#crtici ilege dare in plata, #critici lege dare plata, #lege dare plata, #efecte dare plata , #credit imobiliar