Italienii colonizeaza Romania - goana dupa terenuri si profit

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:33
7289 citiri
Italienii colonizeaza Romania - goana dupa terenuri si profit

Cei dornici sa riste acum pentru un profit mare in viitor, cursa pentru terenuri agricole in Romania este o adevarata oportunitate. Investitorii vin aici in numar mare pentru terenurile fertile si cei mai mai multi dintre ei sunt italieni.

Italienii colonizeaza Romania, goniti din Italia de costul ridicat al pamantului, lipsa creditelor si birocratie, scrie jurnalistul Maurizio Bongioanni pentru World Policy.

Italia, unul din cei mai importanti investitori europeni in terenuri agricole, dupa Marea Britanie, este urmata de Germania, Franta, tarile scandinave, Olanda si Belgia. Italia afacerilor mici si a fermierilor este interesata in cel mai inalt grad de Romania.

Marco Oletti, consul onorific al Italiei in Craiova, capitala a judetului Dolj, cunoaste multi italieni stabiliti aici, care nu si-ar putea construi vieti similare in tara de bastina. Acestia stiu insa si la ce pericole se pot astepta, intrucat Romania, cu aprobarea Guvernului si Uniunii Europene, este expusa in mod periculos investitiilor speculative ale starinilor cu bani.

Regiunea Dolj este cea mai recent colonizata de italienii care cauta teren agricol la pret mic, dupa Timisoara, la inceputul anilor 2000. Numai in Dolj au fost inregistrate 135 de ferme cu capital italian, care administreaza jumatate din terenul agricol gestionat de firme straine aici. Pe plan national, sunt 1174 de ferme italiene, care gestioneaza 25% din terenul arabil romanesc.

Romania are de patru ori mai mult teren agricol decat Italia, insa companiile cultiva doar grau, porumb, rapita si floarea soarelui, culturi ieftine, care cumulate cu pretul redus al terenurilor duc la profituri substantiale.

Romania este insa inca divizata in milioane de parcele de pamant. Acestea sunt mostenirea perioadei de tranzitie de la comunismul lui Ceausescu la noul guvern post-comunist. Toata lumea a intrat in posesia unei bucati de pamant din terenul fostelor cooperative, impartit in mod egal. Adevarata intentie a fost insa sa se pastreze agricultura la nivelul de subzistenta rurala, scrie jurnalistul.

Procesul de comasare a parcelelor este un pas necesar pentru o agricultura viabila, insa consuma mult timp si te lovesti de birocratia romaneasca.

Cei care vor insa sa investeasca ajung sa aiba parcele mari de teren, si pretul pamantului a inceput sa creasca si in Romania, ramanand totusi foarte atragator pentru investitorii care au preturi de zece ori mai mari in Italia.

In prezent, strainii pot cumpara teren agricol numai printr-o companie din Romania. Din 2014, orice companie internationala poate cumpaar teren aici, fara obligatia de a tine fondurile in tara. Acest sistem a dus deja la cresterea preturilor si Romania are cel mai ridicat procent de teren controlat de companii straine din UE. Tendinta este in crestere si multe companii si-au exprimat interesul pentru pamantul romanesc, in special din directia Chinei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania teren agricol straini, #teren agricol straini , #fonduri investitii