Investitorii uita de aur. Care este noua comoara si cum te poate umple de bani

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:25
6529 citiri
Investitorii uita de aur. Care este noua comoara si cum te poate umple de bani

Timp de secole, diamantul a fost considerat unul din cele mai importante simboluri ale bogatiei. In zilele noastre, cand valoarea aurului este in scadere, aceasta piatra pretioasa a inceput sa devina un subiect de interes si pentru investitori.

Aurul a fost, in mod traditional, bunul preferat de multi investitori, insa in prezent s-a atins varful de valoare.

In acelasi timp, oamenii bogati se reorienteaza spre diamante, scrie The Independent.

In ultimii cinci ani, aceste pietre pretioase, de la una pana la cinci carate, au avut cresteri de pana la 12%. In 2013, valoarea lor va urca in medie cu 10%, insa pretul celor mai bune pietre pretioase va creste insa si cu 50%, potrivit companiei Diamond Manufacturers.

Preturile au crescut sub presiunea cererii din partea clasei de mijloc din India si China, din cauza lipsei de descoperiri majore pe frontul minier si faptului ca piata este puternic controlata de giganti precum De Beers, care au stocuri uriase.

Investitiile in diamante sunt de trei feluri: se pot cumpara pietrele pentru a fi vandute ulterior, cand le creste valoarea; se pot achizitiona actiuni la companiile de minerit din aceatsa industrie; sau se poate investi in fondurile de diamante.

Cand cumperi pietrele pretioase, trebuie sa fii pregatit sa le tii o perioada pentru a face profit - specialistii de la Diamond Manufacturers spun ca cea mai buna investitie este in jur de 5.000 de lire sterline, pe o piatra de calitate, pe care sa o pastrezi timp de cel putin cinci ani.

"Fiecare diamant trebuie sa aiba un certificat de la un laborator care sa ii confirme valoarea - GIA este cel mai cunoscut si unul din cele mai respectate laboratoare, sau poti apela si la echivalentul sau olandez, HRD. Alte certificate sunt mai putin de incredere la revanzare", arata Adam Laird, manager de investitii la firma de consiliere financiara Hargreaves Lansdown.

Cei patru "C" ajuta la stabilirea valorii fiecarui diamant - cut, colour, clarity, carat (taietura, culoare, claritate, carat - n.red.). Diamantele incolore (D, E sau F) sunt rare si sunt cele mai scumpe, sub H sunt prea galbene si trebuie evitate.

Ulterior, este necesar de calculat cat mai cheltuieste investitorul pentru depozitare si asigurare. Pentru revanzare, se apeleaza in general la o casa de licitatii, care va opri intre 5-10% din pretul de vanzare.

Daca preferi sa investesti intr-un fond specializat in diamante, e nevoie de o suma minima (care nu e deloc mica) si te vei implica intr-o afacere pur speculativa, cu risc ridicat.

Una din cele mai usoare modalitati prin care se poate investi in domeniu este plasarea banilor pentru a sprijini companiile miniere si producatorii.

Aceasta investitie este relativ accesibila tuturor investitorilor si diversifica o parte din riscul asociat cu fluctuatia preturilor.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#idee investitie diamante, #investitie aur, #pret diamante, #investitii diamante, #pret aur , #fonduri investitii