Investitorii, cu ochii pe Grecia: Referendumul ar putea crea o furtuna financiara in Europa

Duminica, 05 Iulie 2015, ora 14:10
4265 citiri
Investitorii, cu ochii pe Grecia: Referendumul ar putea crea o furtuna financiara in Europa

Disensiunile intre Grecia si creditorii internationali ar putea dauna bursei extrem de mult, sustin specialistii din domeniu.

In cazul in care elenii vor merge, duminica, pe mana Guvernului condus de Alexis Tsipras si vor vota cu "nu", atunci volatilitatea pe pietele de capital se va resimti extrem de mult, iar miscarile vor fi violente, sustine David Joy, analist la firma Ameriprise Financial, care gestioneaza active in valoarea de 815 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Scaderile pe burse vor fi mai mari decat cele inregistrate la inceputul saptamanii, dupa ce indexul Euro Stoxx 50 Index - format din cele mai mari si mai lichide actiuni de pe Batranul Continent - a inregistrat un recul de 4,2%, in contextul in care Atena a chemat oamenii sa voteze la referendum, pe tema reformelor propuse de creditorii internationali.

De asemenea, statul elen a intrat in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International, programul de asistenta financiara s-a terminat, iar oamenii au stat la cozi interminabile pentru a-si retrage depozitele, cu toate ca s-au impus masuri de control pentru capital.

Zi decisiva pentru Grecia si Europa - Elenii fac cozi la sectiile de vot LIVE

Vor iesi din zona euro?

Credit Suisse Group a estimat ca probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro este de 75%, daca populatia alege "nu" la referendumul de duminica.

"Solidaritatea uniunii monetare va fi pusa sub semnul intrebarii. Daca un stat membru pleaca subit, atunci se va crea un precedent si e posibil ca toata zona euro sa intre intr-un con de umbra pe termen lung", a opinat David Joy.

Grecii primesc un mesaj transant de la UE: Votati "nu" la referendum, afara din zona euro!

Criza din Grecia a lovit cel mai tare bursele din Italia si Spania, care au inregistrat o scadere de peste 5%.

Totusi, exista o speranta. In cazul in care Banca Centrala Europeana va interveni in piata, atunci investitorii vor vedea acest lucru ca pe o plasa de siguranta, astfel ca se vor reorienta catre fundamentele economice ale Batranului Continent, arata expertii citati de Bloomberg.

Cum se descurca bursa din Romania

Bursa de la Bucuresti a rezistat mai bine turbulentelor generate de un potential Grexit comparativ cu alte burse mai mari din Europa.

Acest lucru a fost posibil in principal pe fondul dimensiunii pietei, "care ne-a protejat", si a situatiei macroeconomice foarte bune a Romaniei, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel.

Grecia, in focuri: Bursa de la Bucuresti rezista mai bine ca marile surori din Occident

"In general, turbulentele acestea generate de un potential Grexit (iesire din zona euro a Greciei - n.red.) se rasfrang asupra pietelor financiare la nivel european. Ma bucur sa spun ca, cel putin pentru moment, Bursa de la Bucuresti a rezistat mai bine decat alte piete mai mari europene.

Practic, scaderea a fost foarte, foarte mica. Indicele principal a scazut ieri sub 1%, scaderea a fost de 0,7-0,8%. Este foarte putin in comparatie cu 4-5%, cat s-a inregistrat in alte piete europene, mult mai dezvoltate intr-adevar, cu o lichiditate mai ampla", a mentionat Lucian Anghel.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza Grecia efect bursa, #criza Grecia actiuni , #bursa
Comentarii
Poza albakazapada
albakazapada
rank 5