Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Marti, 20 Mai 2014, ora 08:49
7375 citiri
Investitor la bursa: Cum iti construiesti un portofoliu de investitii

Dupa ce au stabilit bugetul si au ales brokerul cu care vor sa colaboreze, urmatorul pas pentru cei care vor sa investeasca la bursa este sa decida modul in care isi plaseaza banii.

"Fiecare dintre noi are un profil investitional diferit, capacitatea de a ne expune la risc fiind influentata de varsta, de importanta economiilor in bugetul anual, nivelul averii nete raportat la cheltuieli, obiectivele importante in viata si orizontul de timp pentru care ne construim portofoliul", a explicat Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville.

La acest calcul se adauga factorul psihologic si relatia cu riscul in general, insa fiecare dintre noi trebuie sa puna in balanta capacitatea de a-si asuma un risc cu emotiile legate de o investitie.

Impreuna, cele doua elemente determina decizia noastra de alocare, adica felul in care ne impartim banii intre mai multe clase de active, de la depozite bancare pana la actiuni sau instrumente derivate, iar de aceasta decizie aparent generala poate depinde pana la 95% din randamentul final al portofoliului.

"Exista numeroase scoli de gandire privind alocarea portofoliului personal, insa cea mai simpla regula, enuntata inclusiv in manualele institutului CFA specializat in analiza financiara, spune ca procentul pe care trebuie sa-l directionam catre actiuni este '100 minus varsta', restul mergand catre active cu risc redus", a spus Androne.

Astfel, un tanar de 30 de ani ar trebui sa-si investeasca 70% din economii in actiuni, in timp ce o persoana care tocmai a implinit 65 de ani va avea o expunere mai prudenta, de numai 35%. Motivul este ca, pe un orizont de timp mai indelungat, actiunile depasesc performanta oricaror alte clase de active, recuperand eventualele pierderi suferite pe termen scurt.

O regula mai detaliata este cea formulata de Benjamin Graham, autorul cartii "Investitorul inteligent" si mentorul lui Warren Buffett, care considera ca un investitor defensiv, care nu are timp pentru a urmari piata si cu putine cunostinte de specialitate, ar trebui sa-si aloce 25%-50% din portofoliu in actiuni, in timp ce un investitor intreprinzator poate merge cu 25%-75% din bani in actiuni.

Cum sa alegi companiile pentru investitii

Odata decisa alocarea pe actiuni, pasul urmator este sa alegem companiile in care dorim sa investim efectiv.

"Daca avem suficient timp la dispozitie pentru acest demers si cunostinte de analiza financiara, putem face selectia independent, exclusiv prin cercetari proprii asupra perspectivelor diverselor sectoare din economie, cum ar fi cel industrial, de energie sau farmaceutic, concentrandu-ne apoi asupra profitabilitatii companiilor din acest sector", spune analistul Tradeville.

Altfel, putem fie sa apelam la rapoartele si recomandarile unui consultant sau broker, fie sa optam pentru administrare, ceea ce implica alegerea unui fond de investitii la care sa subscriem.

In primele doua variante, decizia finala in privinta actiunilor dorite ne apartine intotdeauna, in schimb, in cel de-al treilea scenariu, administratorul de fond este cel care alege pietele si companiile potrivite.

Indiferent cum alegem sa lucram, putem fie sa ne mentinem alocarea in mod pasiv, trecand peste fluctuatiile din piata si adaugand la detinerile noastre de actiuni cand preturile acestora scad, sau o putem gestiona in mod activ, modificand atat procentul investit in fiecare actiune, cat si actiunile propriu-zise in functie de conditiile de piata.

Daca dorim sa ne construim un portofoliu pe termen mediu, adica pe un orizont de 1-3 ani, este suficient sa revizuim actiunile trimestrial, atunci cand companiile isi raporteaza situatiile financiare si primim noi informatii despre cat de profitabile sunt operatiunile lor.

Pentru a sti ce instrumente poti avea in vedere cand vrei sa iti administrez eficient economiile este indicat sa incepi prin a-ti face un test privind aversiunea ta la risc. Afla aici profilul tau de risc.

Ce sunt actiunile

Din punct de vedere juridic, o actiune reprezinta dreptul de proprietate al posesorului acesteia asupra unei cote-parti din societatea comerciala. Detinatorul uneia sau mai multor actiuni ale unei firme are dreptul la dividende acordate din profitul acesteia.

Din punctul de vedere al pietei de capital, actiunile sunt instrumente financiare pe care investitorii le pot cumpara sau vinde in cadrul unei piete organizate si reglementate, mai exact al Bursei de Valori.

Mai multe despre actiuni poti citi aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#investitii bursa portofoliu, #creare portofoliu actiuni bursa, #investitii actiuni bursa, #investitii bursa , #bursa