Investitii cu potential ridicat de castig, de pana la 5 ori mai mare ca dobanzile bancare

Miercuri, 27 August 2014, ora 17:11
3900 citiri
Investitii cu potential ridicat de castig, de pana la 5 ori mai mare ca dobanzile bancare

Cele mai importante 6 companii din domeniul energiei listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au un potential ridicat de castig, de circa 3-5 ori peste dobanzile bancare, conform unei analize realizate de Tradeville.

In conditiile in care dobanzile la depozite continua sa mearga in jos, coborand in cele mai multe cazuri sub 3% pe an, tot mai multi isi indreapta privirea catre piata de capital, unde printre cele mai solide si mai atractive instrumente in care acestia isi pot plasa banii sunt actiunile companiilor din domeniul energiei, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Doar din dividendele asteptate de la aceste companii se poate castiga cu mult peste dobanda la depozite, iar la aceste castiguri se pot adauga cele din aprecierea actiunilor.

Din cele 6 companii de top din domeniul energiei de la BVB, toate incluse si in indicele principal al pietei, BET, 5 sunt companii de stat - Romgaz (SNG), Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Nuclearlectrica (SNN) -, si una cu capital majoritar privat - OMV Petrom (SNP).

Cum poate profita un investitor la bursa de pe urma imbatranirii populatiei

Topul dividendelor

"In ordinea atractivitatii dividendelor estimate de noi, pe primul loc se afla Transelectrica (TEL), de la care ne asteptam la un dividend brut de 3,70 lei/actiune, echivalentul unui randament de 16% la ultimul pret.

Ajutata de majorarile de tarife reglementate, compania a raportat o crestere spectaculoasa a profitului semestrial, cu 120% fata de aceeasi perioada din 2013, confirmand ca rezultatele solide de anul trecut nu reprezinta un eveniment izolat si ca se transforma, in sfarsit, intr-o companie clasica de utilitati, cu profituri stabile si previzibile", spune Georgiana Androne, analist al casei de brokeraj Tradeville..

Transelectrica este urmata indeaproape de Transgaz (TGN), care isi revine in forta dupa ce esecul proiectului Nabucco i-a afectat profitabilitatea anul trecut, marcand o crestere de 118% a profitului semestrial.

"Estimam un dividend brut de 25 lei/actiune, echivalentul unui randament atractiv de 11%", adauga analistul Tradeville.

Top 3 al dividendelor este completat de Romgaz (SNG), care a profitat din plin de procesul de liberalizare al pietei de gaze naturale si a raportat o crestere de 40% a profitului semestrial. Compania detine o rezerva de cash de 3 miliarde lei, care ii permite lejer sa plateasca un dividend brut de 3 lei/actiune, echivalentul unui randament brut de peste 8%.

In cazul proaspat listatei Electrica (EL), urmatorul dividend s-ar putea cifra la 0,72 lei/actiune, echivalent cu un randament brut de 6.5%.

Cat despre OMV Petrom (SNP), rezultatele pe primul semestru au dezamagit - cifra de afaceri a scazut cu circa 9% in ultimele 12 luni, in timp ce profitul net s-a contractat cu 43% (36,4% daca excludem elementele speciale).

"Potentialul de crestere al pretului actiunilor Petrom in urmatoarele 12 luni este de peste 10%, la care s-ar putea adauga si un dividend de circa 5-6% raportat la pretul curent", adauga analistii Tradeville.

Marea dezamagire a grupului companiilor de stat o reprezinta Nuclearelectrica (SNN), pentru care preturile in scadere pe piata de energie si cresterea costurilor operationale au generat o prabusire de 69% a profitului net.

Desi exista mici semne ca situatia ei s-ar putea ameliora usor in a doua parte a lui 2014, fundamental, anul pare pierdut pentru Nuclearelectrica, iar perspectivele pentru urmatorul dividend sunt dezamagitoare: estimam cel mult 0,35 lei/actiune, echivalent cu un randament brut de 4,5%.

Potential de apreciere

Pe langa dividendele atractive, castigurile brute ar putea fi suplimentate de aprecierea cotatiilor actiunilor analizate din domeniul energiei.

Conform consensului Reuters, actiunile Electrica (EL) si OMV Petrom (SNP) au un potential de apreciere de peste 12% in urmatoarele 12 luni, raportat la preturile din prezent.

In cazul Electrica, pe langa planurile de dezvoltare prezentate cu ocazia listarii recente pe BVB, miza ar putea fi achizitia partiala sau totala a portofoliului de companii de distributie scos la vanzare de catre Enel.

Desi au atins recent un maxim istoric, titlurile Romgaz (SNG) prezinta un potential de castig de 8,4% la nivelul cotatiilor, conform consensului analistilor agregat de Reuters.

Un potential de apreciere de aproape 6% prezinta si actiunile Transgaz (TGN), in conditiile in care de la inceputul anului acestea au avansat cu aproape 19%.

In cazul Transelectrica, pentru care cotatiile au explodat cu 46% de la inceputul anului, consensul Reuters indica o supraevaluare de aproximativ 5%, dar este posibil ca pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni sa fie revizuit in sus de mai multi analisti in perioada urmatoare.

Un caz cu totul special este Nuclearelectrica, singura companie de stat care a dezamagit la nivelul rezultatelor si evolutiei pe bursa.

Consensul Reuters indica pentru actiunile companiei un potential de crestere de 27%, dar pretul tinta mediu este in continua scadere in ultimele luni, astfel ca acesta trebuie privit cu prudenta.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitii bursa companii energetice, #investitii bursa, #investitii actiuni bursa , #bursa