Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni

Marti, 08 Martie 2016, ora 17:15
3239 citiri
Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni
Foto: Facebook/Daniel Catalin Zamfir

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, acuza oficialii BNR de "instigare" si "minciuna" prin declaratiile legate de acest proiect, precum si bancile comerciale de "santaj", afirmand ca legea sa nu afecteaza creditarea imobilara.

"Ceea ce face BNR zilele acestea este absolut inacceptabil. L-am auzit pe un viceguvernator BNR (Bogdan Olteanu - n.red.) spunand ca in Romania exista riscul sa dispara creditarea imobiliara, ori asa ceva e absolut de neimaginat.

Eu cataloghez tipul acesta de declaratii continue un soi de instigare. Sigur, pare si asa, un joc de poker in care plusam, plusam, pana nu stim cand, dar a spune asa ceva e o mare minciuna", a spus Daniel Zamfir, marti, intr-o conferinta de presa.

Avertisment despre darea in plata: Pericolul care ii paste pe tineri

Potrivit acestuia, Bogdan Olteanu a "confirmat" prin declaratiile sale ca nu darea in plata afecteaza creditarea, ci legea adoptata de Parlament la finalul anului 2015, prin care este transpusa in legislatia nationala o directiva europeana privind procedura de "bail-out".

"A deconspirat tot acest santaj al bancilor, care continua sa spuna ca maresc avansul din cauza legii darii in plata", a afirmat liberalul.

Daniel Zamfir a reluat solicitarea catre deputati, care urmeaza sa discute in Comisia juridica Legea darii in plata, de a elimina plafoanele impuse in dezbaterile din Senat.

Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu

Ce spunea Olteanu

Avansul la creditele pentru locuinte va creste pana la aproximativ 40%, ca efect cumulat al Legii darii in plata, care elimina alte garantii in afara de imobilul cumparat, si al unei legi votate in luna decembrie in Parlament, care transpune o directiva europeana in legislatia romaneasca, a declarat, duminica, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.

Oficialul Bancii Nationale a fost invitat intr-o emisiune televizata alaturi de deputatul PNL Daniel Zamfir.

Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele

"Domnul Zamfir poate nu-si aminteste - in decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi marit cu toate garantiile pe care legea darii in plata le-a eliminat. Daca se elimina toate celelalte garantii si ramane doar imobilul, avansul va fi probabil in jur de 40%, poate mai mult, potrivit legii votate de domnul Zamfir in decembrie. E o obligatie legala", a afirmat Olteanu, la Pro TV.

Declaratia viceguvernatorului vine dupa ce cateva banci de pe piata romaneasca au anuntat ca au majorat avansul pentru creditele imobiliare. Masura bancherilor este considerata o "razbunare" de catre initiatorii legii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#acuzatii initiator lege dare plata, #acuzatii banci Daniel Zamfir, #acuzatii banci initiator dare plata , #credit imobiliar