Indicele ROBOR la 3 luni a scazut dupa 15 zile consecutive de crestere

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 11:36
9879 citiri
Indicele ROBOR la 3 luni a scazut dupa 15 zile consecutive de crestere
Foto: Arhiva/Ziare.com

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,79%, dupa 15 zile consecutive de crestere, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%. Vineri, indicele a atins pragul de 1,58%, luni 1,71%, iar marti 1,8%.

Totodata, indicele ROBOR la 6 luni a scazut la 1,87%, dupa ce atinsese marti nivelul de 1,89%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

Si acest indicator a crescut accelerat in ultimele zile, atingand nivelul de 1,69% vineri si 1,78% luni.

Trebuie precizat, insa ca, nivelul de vineri, 29 septembrie, al indicelui ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), este cel in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei in urmatoarele 3 luni. Acest nivel a fost de 1,58%.

Scaderea, dupa masurile BNR

Scaderea are loc dupa ce marti BNR a avut o sedinta importanta de politica monetara in care au fost luate numeroase decizii menite sa tempereze piata.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operatiune de piata monetara de tip repo cu scadenta la 7 zile, miscare ce este asteptata sa duca ratele de dobanda pe termen scurt sub 1,75%.

Este prima operatiune de tip repo derulata de BNR dupa sfarsitul lunii august 2015, cand bancile imprumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#ROBOR rate credite scadere BNR , #rate