In sfarsit vom putea achita taxele cu cardul - cine plateste comisionul bancar

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 12:41
4972 citiri
In sfarsit vom putea achita taxele cu cardul - cine plateste comisionul bancar

Romanii vor avea posibilitatea sa plateasca, prin Trezorerie, cu cardul, toate impozitele si taxele administrate de catre Fisc, primarii si alte institutii publice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta realizat de Ministerul Finantelor.

Comisioanele ar urma sa fie suportate de bugetul de stat, doar daca acestea nu depasesc 0,3% din valoarea tranzactiei.

Fiscul a ajuns in secolul XXI: Cont pe site, plata cu cardul si bancomate in sedii (Foto)

"Trezoreria Statului va fi autorizata ca acceptator de plata cu cardul bancar si va presta acest serviciu pentru toate institutiile publice, astfel incat toti contribuabilii persoane fizice care detin carduri apartinand unui sistem de plata ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele) sa-si poata achita printr-un punct unic toate impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului de Finante.

Noul sistem de plata oferit de Trezoreria Statului va contribui atat la stimularea platilor cu mijloace electronice moderne, cat si la diminuarea platilor in numerar efectuate de catre contribuabil la ghiseele institutiilor publice, sustine sursa citata.

"Proiectul pe care il propunem astazi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri promovate in scopul imbunatatirii conformarii voluntare prin modernizarea si facilitarea modalitatilor de plata a obligatiilor fiscale, fara costuri suplimentare pentru contribuabili.

Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plata cu cardul bancar este inca o masura prin care administratia isi adapteaza serviciile, venind in intampinarea contribuabilului", a afirmat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru institutiile publice "intrucat se utilizeaza sistemul actual de decontare utilizat in relatia cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat".

Cum va functiona sistemul

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plata numai daca acesta va cumula simultan o serie de conditii intre care mentionam limitarea comisionului.

Astfel, conform proiectului de act normativ, comisionul avut in vedere in relatia cu institutiile emitente ale cardurilor si sistemele de plata nu va depasi cumulat 0.3% din valoarea tranzactiei, fara a fi acceptate alte costuri suplimentare.

Acest comision este corelat cu Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata utilizand cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactii la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit. Proiectul de Regulament este elaborat de Comisia Europeana.

In prezent, comisioanele interbancare reprezentand platile realizate intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata sunt de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzactiile ATM, in care comisionul este platit de banca emitenta bancii acceptante (proprietara ATM-ului), si 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) si 0,7% (petrol) pentru tranzactiile POS, in care comisionul este platit de banca acceptanta bancii emitente.

Aceste comisioane, in cazul sumelor achitate catre comercianti, sunt recuperate de catre bancile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Proiectul de ordonanta de urgenta va fi supus consultarii publice, iar ulterior va fi transmis spre dezbatere si aprobare Guvernului.

Ponta a anuntat acest sistem

Plata cu cardul la institutiile publice a fost anuntata anterior de premierul Victor Ponta, pe 15 septembrie, la conferinta de presa ce a marcat lansarea aplicatiei "Spatiul privat virtual" de pe site-ul ANAF, ce ii va ajuta pe contribuabili sa afle cu exactitate cat au de platit la stat.

El a sfatuit atunci Ministerul de Finante sa ajute persoanele cinstite sa isi poata plati taxele mai usor, apreciind ca acest lucru se poate face apeland la tehnologie.

In consecinta, Ioana Petrescu a anuntat ca in 10 zile va fi gata o ordonanta de urgenta ce va permite amplasarea bancomatelor in sediile ANAF si plata cu cardul la ghisee.

C.P.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#plata impozit card, #plata card fisc , #card