Ministrul Laufer: Cred foarte tare in ideea de criptomonede. Aceasta zona ar trebui reglementata

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 16:39
4304 citiri
Ministrul Laufer: Cred foarte tare in ideea de criptomonede. Aceasta zona ar trebui reglementata
Foto: Facebook/ Bitcoins

Tehnologia criptomonedelor ar trebui sa fie reglementata, sa o intelegem, sa vedem care sunt partile ei bune si sa vedem cum poate fi implementata in economia reala, sustine Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

"Cred ca este o piata cu o dinamica speciala. Atunci cand discutam despre criptomonede, discutam in primul rand de bitcoin. Este o piata mult mai volatila decat o piata normala. Lucrul acesta poate sa atraga pe deoparte mari investitori, asta se si intampla.

Este un nou sistem care se bazeaza foarte mult pe increderea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este putin diferit fata de alte actiuni listate sau alte proprietati pe care ai putea sa le achizitionezi prin intermediul burselor de valori", a declarat, Laufer, pentru Agerpres.

El crede in ideea de criptomonede si este de parere ca viitorul si modul in care tranzactionam va fi afectat de aceasta industrie.

"Cred foarte tare in ideea de criptomonede si cred ca viitorul si modul in care tranzactionam, modul in care bancile se comporta va fi afectat inclusiv de dezvoltarea acestei noi industrii. Este un challenge pentru sistemul bancar pentru ca aceasta zona nu este foarte bine reglementata si cred ca ar trebui sa fie totusi. Este o zona in care circula foarte multi bani, capital, dar pe de alta parte este o noua tehnologie.

Trebuie sa o intelegem si sa vedem care sunt partile ei bune si cum poate sa fie implementata in economia reala. Lucrul acesta se intampla cu pasi rapizi. Este unul dintre putinele proiecte care a luat prin surprindere pe toata lumea la nivel global. Acum vedem diverse state care se grabesc si vor sa adopte inclusiv proceduri legale pentru a reglementa transferul, modul de functionare si asa mai departe", a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit acestuia, piata aceasta ofera foarte multe oportunitati, dar pe de alta parte "exista si fluctuatii de la o ora la alta cu 15% la valorilor".

"Poate sa existe si un risc daca exista un entuziasm prea mare, investesti si nu cunosti foarte bine", a precizat Laufer.

Cripto-moneda Bitcoin s-a apreciat cu peste 50% in aceasta saptamana, cand a atins, pentru prima data in istorie, o valoare de peste 16.000 de dolari.

Vineri dimineata, pe pietele din Asia, cotatia bitcoin a scazut cu peste 12%, sub pragul de 15.000 de dolari dupa ce, cu cateva ore inainte, a atins, pentru scurt timp, valoarea de peste 16.000 de dolari.

Ascensiunea meteorica a Bitcoin, de la mai putin de 1.000 de dolari la inceputul anului la peste 16.000 de dolari in prezent, a atras atentia autoritatilor de reglementare din intreaga lume. Anumiti bancheri si economisti, printre care si laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat ca aceasta cripto-moneda ar trebui interzisa.

Pe de alta parte, organismul de reglementare a pietelor financiare din SUA a permis, saptamana trecuta, unui numar de doi operatori, CME Group si CBOE Global Markets, sa ofere contracte futures in bitcoin.

De asemenea, ASX Ltd., principala platforma pentru actiuni si produse derivate din Australia, a anuntat ca va utiliza tehnologia blockchain (de stocare si transmitere de informatii care functioneaza fara un organ central de control) pentru a trata tranzactiile in bitcoin.

Potrivit analistilor, acest lucru ar urma sa dea un nou elan tranzactiilor cu Bitcoin.

Tehnologia Blockchain utilizeaza criptografia pentru a crea un registru digital de date in care sunt incluse tranzactiile utilizatorilor.

Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzactiile sunt arhivate si autentificate in mod public, fara sa mai fie nevoie de un singur detinator al informatiei, dupa cum explica specialistii in domeniu.

Citeste si Bitcoin creste fulgerator. Sa fie doar o bula speculativa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Laufer declaratii Bitcoin, #criptomoneda Bitcoin valoare , #bitcoin