Iar a crescut indicele ROBOR. A ajuns la 3,16%

Joi, 28 Iunie 2018, ora 11:31
Iar a crescut indicele ROBOR. A ajuns la 3,16%
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,16%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Miercuri, indicele a avansat la 3,15%.

Joi, indicele a crescut la 3,16%, cel mai mare nivel din 7 mai 2014, cand a fost tot 3,16%.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Indicele a crescut accelerat incepand din 13 aprilie, cand a atins nivelul de 2,07%.

Totodata, indicele ROBOR la sase luni a stagnat joi la 3,23%. Marti, acesta a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din 14 mai 2014, cand a fost 3,24%.

BNR a anuntat, in 7 mai, cresterea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2,50% pe an.

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M).

Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Citeste si:

 Articol citit de 3725 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  28.06.2018, 11:22
  la besescu era de 10,65 si n u caraia nimeni
  vreti pe basel cu pdlaci vechi ,pardon mai nou pnlaci lui organ ca fac aia sa va vanda cu tot banciilor si multinationalelor .... e mai bine asa
  29.06.2018, 10:14
  ce are besescu cu roboru ???
  roboru e facut de bor asa cum ii spine si numele,deci patriarhu iscalescu e de vina !