HSBC, dubla lovitura: Profit in picaj, scandalul de evaziune continua

Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:04
2228 citiri
HSBC, dubla lovitura: Profit in picaj, scandalul de evaziune continua
Foto: Google Plus/HSBC

HSBC a anuntat ca a inregistrat o scadere de 17% a profitului in 2014, precizand ca a fost un an cu multe provocari. Rezultatele financiare au fost facute publice in contextul in care subsidiara sa din Elvetia e implicata intr-un scandal international urias de evaziune fiscala.

Anul trecut, profitul companiei a fost de 18,7 miliarde de dolari, arata BBC.

Institutia financiara a precizat ca finantele sale au avut de suferit din cauza amenzilor si intelegerilor incheiate in instanta.

Mai mult, directorul executiv al bancii, Stuart Gulliver, a precizat ca a primit mai putini bani decat anul trecut, 7,6 milioane de lire, fata de 8,03 milioane de lire.

Rezultatele financiare proaste vin in contextul in care subsidiara sa din Elvetia este implicata intr-un scandal de evaziune fiscala. Grupul e acuzat ca isi ajuta unii clienti bogati sa ascunda sume uriase de autoritatile fiscale, inclusiv din Romania.

219 dintre clientii favorizati au legaturi cu Romania, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007.

Se pare ca HSBC Elvetia isi ajuta astfel clientii sa ascunda sume uriase de bani de Fiscul din tarile natale, prin intermediul unor firme off-shore.

Sefii bancii HSBC isi cer scuze pentru spalarea de bani din Elvetia

In aceste conditii, Stuart Gulliver a prezentat "cele mai sincere scuze" pentru aceasta situatie.

"As spune ca multi dintre noi, inclusiv eu, credem ca practicile din trecut de la filiala elvetiana sunt o sursa de rusine si au deteriorat reputatia HSBC. Da, cred ca rusine este un cuvant potrivit. Impactul cel mai mare a fost asupra moralului in interiorul HSBC.

Toti suntem supusi examinarii de catre familiile, prietenii si oamenii pe care ii intalnim in viata de zi cu zi. Ii face pe oameni sa fie jenati ca muncesc la HSBC si ingrijorati", a spus Stuart Gulliver.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scadere profit HSBC, #profit HSBC 2014, #HSBC evaziune fiscala , #banci