Guvernul vrea suplimentarea cu peste 100 de milioane de euro a programului Prima Casa

Vineri, 29 August 2014, ora 21:33
3454 citiri
Guvernul vrea suplimentarea cu peste 100 de milioane de euro a programului Prima Casa
Foto: timon.ro

Ministerul Finantelor propune suplimentarea bugetului destinat garantiilor pentru programul Prima Casa, prin directionarea unor sume de circa 486 de milioane de lei, neutilizate in cadrul programului de achizitie a locuintelor ANL, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern, publicat pe site-ul institutiei.

Guvernul a alocat pentru garantiile din programul de achizitie a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) un plafon maxim de 500 de milioane de lei, din care 314,5 milioane de lei in favoarea unui numar de 15 banci, ramanand o diferenta de 185 de milioane de lei, care ar fi urmat sa fie alocata bancilor care nu au solicitat plafon de acest tip sau celor care solicita majorarea plafonului.

"In perioada septembrie 2013 - iunie 2014 a fost inregistrat un numar total de 201 de solicitari de acordare de garantii pentru achizitia de locuinte construite prin ANL, iar din plafonul alocat in valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garantii in valoare totala de 8.797.340 lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizand acelasi algoritm de calcul, estimam ca, pana la sfarsitul anului 2014, din plafonul destinat garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, pana la sfarsitul anului 2014, din suma totala de 500 de milioane de lei destinata garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

"Prin comparatie, plafonul general aferent anului 2014, in suma totala de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achizitionarii locuintelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program.

Proiectul de act normativ vine in intampinarea persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta care nu este construita de ANL, ci este din domeniul privat.

Mentinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilitatii de accesare la credite a beneficiarilor programului", se precizeaza intr-un comunicat al Finantelor.

Programul Prima Casa a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009, in conditiile in care era extrem de greu pentru persoanele fizice sa acceseze un credit destinat achizitiei sau construirii unei locuinte. Aceasta in principal din lipsa lipsei garantiilor solicitate de finantatori conform normelor de creditare proprii.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Finantelor, pana in prezent au fost acordate prin programul Prima Casa un numar de 117.716 garantii, din care circa 30% destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.296 de euro.

Din totalul garantiilor acordate, doar 239 de garantii au fost executate, aceasta reprezentand o rata de default de 0,2%.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#prima casa 2014, #prima casa fonduri suplimentare, #prima casa garantii stat , #credit imobiliar