Grecia si "legaturile periculoase" cu Romania si Bulgaria: Care tara e mai expusa la o tragedie elena

Luni, 04 Mai 2015, ora 07:18
10396 citiri
Grecia si "legaturile periculoase" cu Romania si Bulgaria: Care tara e mai expusa la o tragedie elena
Foto: Hepta.ro

Romania si Bulgaria au legaturi stranse in domeniul bancar cu Grecia, insa vecinii de la sud de Dunare sunt mai vulnerabili decat noi la izbucnirea unei noi crize in statul elen.

Un raport al ING Bank remis Ziare.com arata ce efecte ar avea inrautatirea situatiei tarii mediteraneene, care ar putea ramane fara bani in urmatoarele saptamani, daca nu va ajunge la un acord cu creditorii internationali.

Grecia, retrogradata iar - e la un pas de incapacitate de plata

In primul rand, schimburile comerciale ale Romaniei cu Grecia sunt la un nivel mai redus decat in cazul natiunii de la sud de Dunare. Mai mult, in acest moment, Bulgaria este mai expusa si din cauza crizei prin care sectorul bancar a trecut in ultima vreme.

Corporate Commercial Bank (Corpbank), cea de a patra banca din tara vecina, ca marime, a fost nationalizata si recapitalizata in iulie 2014.

Criza bancara din Bulgaria trage un semnal de alarma. Care sunt riscurile pentru Romania

Tragedia elena nu este singura care afecteaza Bulgaria. "Ursul" rusesc este de mult timp in hibernare, iar sanctiunile impuse de Occident au daunat comertului dintre Sofia si Moscova.

Bulgaria se plange la UE ca sufera de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei

Mai mult, s-a redus numarul turistilor ucraineni si rusi care isi petrec vacantele in Bulgaria, in ciuda noilor reguli adoptate de Sofia.

Recent, Guvernul tarii de la sud de Dunare a simplificat regimul de acordare a vizelor, adoptand eliberarea preferentiala de vize pentru persoane care au vizitat deja tara si nu au incalcat legea.

Saga continua

Spre deosebire de Romania, instabilitatea politica din Bulgaria a intarziat eforturile Guvernului de combatere a coruptiei, care trebuie sa ramana o prioritate pentru autoritati, arata analistii ING Bank.

Vicepremier bulgar: Daca vrem sa combatem coruptia, am putea lua exemplul Romaniei

Pentru alcatuirea unei coalitii de guvernare a fost nevoie de o luna de negocieri, timp in care asupra scenei politice a planat riscul unor noi alegeri anticipate, dupa ce Bulgaria a trecut prin doua astfel de scrutinuri in mai putin de doi ani.

Fostul premier conservator bulgar, Boiko Borisov, primeste o noua sansa in fruntea Executivului

Exista si vesti mai bune. Bancile controlate de eleni detin in prezent 18% din sistemul bancar din Bulgaria, in scadere fata de nivelul de dinainte de criza, de 33%.

Pe de alta parte, problemele recente pe care le-a intampinat a patra banca a tarii ca marime reprezinta o amenintare reala la recuperarea creditarii, arata ING Bank.

Romania are o situatie mai roz

Grecii controleaza circa 13% din sistemul bancar romanesc, iar expunerea celor 4 institutii financiare insumeaza 1,2 miliarde de euro, adica doar 3,4% din total.

Potrivit estimarilor ING Bank, probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro este de 25% in acest moment.

O criza a sistemului bancar elen ar avea un impact asupra deficitului bugetar al Romaniei, care va creste pana la 2% din PIB in cazul celui mai negru scenariu. De asemenea, datoria se va "umfla" pe termen scurt, avand in vedere ca Atena va sterge o finantare de 2,5 - 3 miliarde de euro a subsidiarelor din tara noastra.

Totusi, Banca Nationala a Romaniei va interveni in piata monetara, pentru a apara leul, astfel ca impactul asupra lui va fi limitat, in comparatie cu celelalte monede regionale.

Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu

Bulgaria, croseu de dreapta de la Grecia, croseu de stanga de la Rusia

Spre deosebire de BNR, banca centrala bulgara nu are o politica monetara prea flexibila.

Daca adaugam acest lucru la legaturile stranse cu cele doua "bombe cu ceas" din regiune, Grecia si Rusia, analistii ING Bank se asteapta ca produsul intern brut al tarii vecine sa creasca doar cu 1,2% in acest an, avand in vedere ca Guvernul de la Sofia se bazeaza extrem de mult pe ajutor extern.

  • 6,7% din exporturile Bulgariei merg in Grecia;
  • Estimarile arata ca numarul turistilor rusi va scadea cu 30-60% in acest an.

Bulgaria, Romania, datorii si Grecia

Cu toate ca datoria Bulgariei ca procent din PIB este mica, anul trecut a inregistrat un salt de la 18% la 23%, pentru ca statul a salvat a patra cea mai mare banca locala, fapt ce sugereaza ca o noua criza bancara va conduce la o crestere accelerata a datoriei.

Analistii arata ca economia bulgara isi revine incet-incet, dupa lovitura incasata in al doilea semestru din 2014, ca urmare a instabilitatii politice si se asteapta ca politica fiscala sa revina pe drumul cel bun.

In concluzie, specialistii ING Bank estimeaza ca datoria bulgara va creste mai mult decat cea romaneasca, in acest an, pe fondul legaturilor mai stranse cu grecii.

Calul troian din Romania?

Bancile centrale din regiune isi iau masuri de precautie si se pregatesc pentru eventalele probleme cauzate de Grecia.

Astfel, subsidiarele elene din Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Macedonia au fost fortate sa isi reduca la zero expunerea la Grecia. Ele ar trebui sa rupa legaturile cu tara lor de origine, adica sa renunte la obligatiunile emise de Guvernul de la Atena si sa isi retraga orice depozite ar avea la bancile mama, potrivit unor surse apropiate de guvernul tarii mediteraneene.

Miscarea ar trebui sa reduca la minimum riscul de contagiune in cazul in care negocierile dintre Atena si Bruxelles vor esua.

"Daca vorbim de o cerere explicita, formalizata, nu pot sa va confirm acest lucru. Pot sa va spun ca a existat o recomandare verbala tinand cont de specificul pietei romanesti ca bancile grecesti sa aiba o expunere atenta pe aceste instrumente financiare", a transmis in urma cu cateva saptamani Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

In tara noastra mai functioneaza patru banci grecesti: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

Banii romanilor sunt, insa, in siguranta, a dat asigurari purtatorul de cuvant al BNR, deoarece aceste banci au capital strain, insa sunt institutii romanesti. Iar in cazul unui dezastru, Fondul National de Garantare a Depozitelor intra in scena pentru a "pazi" economiile romanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#expunere Romania criza Grecia, #banci Romania expunere Grecia, #Grecia criza Romania, #criza Grecia Romania Bulgaria , #banci
Comentarii
Poza martorana
martorana
rank 1
Romani,retrageti-va banii din bancile grecesti