Granturile întârzie să ajungă la firme. Bătălia online pentru plata ajutoarelor de stat, aprobate de Comisia Europeană, încă de anul trecut

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 22:45
2784 citiri
Granturile întârzie să ajungă la firme. Bătălia online pentru plata ajutoarelor de stat, aprobate de Comisia Europeană, încă de anul trecut
Aproape 5.500 de firme au fost respinse de la finanțare prin Măsura 2 FOTO Pixabay.com

Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, prin care Guvernul a demarat procesul de acordare a granturilor in valoare de un miliard de euro pentru IMM-urile afectate de pandemia de coronavirus, a fost încetinit pe măsura ce bugetul disponibil se apropie de sfârșit.

Firmele au așteptat toată primăvara și toată vara aceste fonduri nerambursabile, însă ele au întârziat să apară. De la începutul lunii septembrie unele afaceri au început să primească din fonduri prin Măsura 2 (granturi pentru Capital de lucru).

„În această perioadă banii se redistribuie între agențiile regionale IMM, pentru că unele termină plățile mai repede și le rămân bani necheltuiți, iar altele rămân fără bani disponibili pentru plata contractelor semnate”, au explicat specialiștii financiari pentru StartupCafe.

„În unele regiuni sunt cazuri de beneficiari care nu semnează la timp (în maximum 20 de zile) contractele de finanțare și nu încarcă dovada cofinanțării, motiv pentru care pierd granturile de capital de lucru. Banii rămân astfel la agenție, necheltuiți.

Ulterior, se face o procedură de redistribuire a bugetelor rămase între agenții, în funcție de necesarul de finanțare pe regiune, însă acest proces poate să dureze aproximativ o săptămână, întrucât totul trebuie să treacă din nou prin Ministerul Finanțelor, potrivit unor surse startupcafe.ro. Iar aceste redistribuiri se fac repetat, în funcție de evoluția plăților pe fiecare regiune. În acest moment, spre exemplu, la Agenția IMM Timișoara sunt necesare fonduri suplimentare de la celelalte agenții.

„În această fază, plățile sunt limitate până la numărul RUE 16.850, dar, treptat, Ministerul Economiei va face un „acord fin” prin care plățile vor mai putea coborî câteva locuri în lista RUE, în funcție de banii care vor rămâne din actualul buget disponibil”.

Care era situația Măsurii 2 la data de 17 septembrie 2021

  • până în prezent au fost plătiți 13.209 beneficiari, cu o sumă de 3,63 miliarde de lei (751,42 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program)
  • în plus, sunt 285 de contracte semnate, dar încă neplătite
  • alte 25 de firme au semnat contractele de finanțare, au încărcat și dovada cofinanțării proprii, dar acum așteaptă să semneze și agenția IMM.
  • alte 45 de firme au primit notificări de contractare, dar trebuie să semneze contractele și să încarce dovada cofinanțării. Din momentul primirii contractului în portalul de granturi IMM, beneficiarii au 20 de zile la dispoziție să-l semneze și să-l încarce înapoi în sistem cu dovada cofinanțării, în caz contrar pierzând granturile COVID.
  • mai sunt și 12 firme în curs de clarificare
  • mai rămân acum 2964 de firme admise în lista de așteptare. Prima sub linie este la numărul de ordine RUE 16851. Câteva dintre aceste firme pot primi bani din bugetul actual disponibil, în funcție și de beneficiarii care vor mai rata semnarea contractelor.

Un număr de 5.461 de firme au fost respinse de la finanțare. Acestea ratează ajutoare de stat în valoare totală de 898 de milioane de lei (185,5 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program).

Mai mult, cea mai mare parte a firmelor admise pe lista de așteptare au însă nevoie de banii din facilitatea europeană React EU.

Un nou buget de aproape 240 de milioane de euro este acum în pregătire prin React EU, pentru plata restului de ajutoare de stat de la Măsura 2. Măsura 3 (granturi pentru investiții) a fost practic anulată de Ministerul Economiei, care a a mutat, în 2 reprize, tot bugetul la Măsura 2 - prima dată 209 milioane de euro, iar acum 207 milioane de euro.

Acordarea granturilor este reglementată de OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene”, a transmis, recent, Ministerul Fondurilor Europene.

Banii urmau sa se acorde atât pentru investiții cât si pentru capital de lucru iar pentru una dintre formele de ajutor se pot încadra unele cabinete medicale și persoane fizice autorizate (PFA).

  • 100 de milioane euro pentru microgranturi: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților infectați cu SARS CoV-2. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de max. 50.000;
  • Granturi pentru capital de lucru în cuantum de 350 milioane euro (sumă ce include contribuția de la bugetul de stat și a beneficiarilor) pentru IMM-uri din domenii de activitate precum: HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile. Numărul estimat al beneficiarilor este de max. 100.500;
  • 550 milioane euro pentru granturi de investiții (sumă ce include contribuția de la bugetul de stat și a beneficiarilor) pentru: IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc. Valoarea acestora va fi între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse pentru contractarea de finanțări. Numărul estimat al beneficiarilor este de max. 15.000.

Implementarea schemei de ajutor de stat este asigurată de Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate și de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA), în parteneriat cu Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#granturi, #IMM, #afaceri, #Ministerul Fondurilor Europene, #bani, #finantare , #euro