Francul s-a apreciat furtunos: Efecte perverse si vesti bune

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 07:36
9682 citiri
Francul s-a apreciat furtunos: Efecte perverse si vesti bune
Foto: Wikipedia

Francul elvetian s-a apreciat vertiginos, joi, inregistrand o crestere de 30% fata de euro si de aproape 16% comparativ cu leul. Insa ce efecte are saltul sau fara precedent?

Ziare.com a luat in calcul mai multi factori care vor fi influentati de avansul acestei valute.

Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos

Decizia BNS

Banca centrala din Tara Cantoanelor (BNS) a decis, joi, sa renunte la plafonul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro, explicand ca este nerentabil.

Cu alte cuvinte, institutia a ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa mentina moneda locala la o cotatie artificiala. In plus, actiunea nu era nici ieftina, deoarece cheltuia sume mari din rezervele monetare pentru a pastra acest prag.

La scurt timp dupa anunt, francul a tasnit in sus. El a ajuns la un nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. Apoi au mai urmat cateva fluctuatii, iar spre finalul zilei a fost la paritate cu moneda unica.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Francul a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,3287 lei/unitate, in crestere cu mai mult de 15% fata de sedinta precedenta, cand a fost de 3,7415 lei/unitate.

Curs euro-leu: Francul o ia la galop - Record absolut pentru dolar

De ce a existat un prag?

Banca centrala elvetiana a mentionat faptul ca pragul de 1,2 franci/euro a fost o masura luata pentru a proteja economia tarii de criza datoriilor suverane din zona euro, care a speriat investitorii, iar acestia s-au refugiat in moneda elvetiana si au dus cursul la un nivel record.

"Aceasta masura exceptionala si temporara a protejat economia elvetiana. Chiar daca francul elvetian este in continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scazut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb", a informat institutia, intr-un scurt comunicat de presa.

Banca centrala a Elvetiei a adaugat, insa, ca acest prag nu se mai justifica, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va tipari din nou bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza).

Aceasta este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Decizia BCE a avut ca efect deprecierea euro in raport cu dolarul, lucru ce a pus presiune pe franc.

Cu cat vor creste ratele la credite

Un prim efect al aprecierii francului elvetian il reprezinta cresterea ratelor celor care au credite in aceasta valuta. In prezent, peste 150.000 de romani au astfel de imprumuturi, majoritatea ipotecare, pe 25-30 de ani.

De exemplu, cei cu o rata lunara de 500-600 de franci ar fi platit la cotatia afisata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (3,7415 lei/unitate) intre 1.900 si 2.250 de lei.

Insa dupa aprecierea brusca inregistrata joi de moneda din Tara Cantoanelor, pana la 4,3287 lei/unitate, suma de plata urca la 2.200 - 2.600 de lei pentru aceeasi rata. De la o zi la alta, datoria a crescut, astfel, cu 300-350 de lei.

Francul se apreciaza furios: Cu cat cresc ratele romanilor de la o zi la alta (Video)

In aceste conditii, avocatul Gheorghe Piperea propune o solutie.

"O tara a lucrului bine facut ar trebui sa reactioneze de urgenta, stabilind un plafon de variatie maxima a cursului de 20% fata de valoarea initiala, variatie/plafon care rezulta, de altfel, din Directiva 2014/17/EC.

Altfel, 150.000 de familii vor fi in imposibilitate de plata a ratelor, iar 'profetia' dlui Cinteza de la BNR (patru banci in faliment pentru acest motiv) se va adeveri. De maine", a scris pe Facebook Gheorghe Piperea.

Totusi, autoritatile ar putea sa nu se grabeasca cu luarea acestei decizii, deoarece Directiva 2014/17/EC trebuie implementata pana pe 21 martie 2016.

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a sustinut ca aprecierea francului are un impact redus asupra Romaniei, pentru ca numai 5% din populatia imprumutata are credite in franci elvetieni.

El a reiterat faptul ca situatia reprezinta o lectie pe care trebuie sa o invete cei care nu au ascultat sfaturile BNR si au optat pentru dobanda cea mai mica.

Ce alte efecte mai are aprecierea francului

Daca BCE va merge inainte cu relaxarea cantitativa, asa cum se preconizeaza, atunci acest lucru va impulsiona activitatea tarilor din zona euro, aminteste Sky News.

In conditiile in care regiunea este unul din principalii parteneri ai Romaniei, acest lucru ne-ar ajuta si pe noi, printr-o crestere a relatiilor comerciale.

Pe de alta parte, miscarea BCE ar duce la deprecierea euro in fata leului, ceea ce este o veste buna pentru turistii care vor sa mearga in statele din zona euro, dar nu la fel de buna pentru exportatorii din tara noastra.

Si unele companii elvetiene vor fi afectate, misiunea gigantilor industriali ca Sulzer, Landis + Gyr, Swatch si ABB devenind mai grea, deoarece ei se vor confrunta cu o moneda volatila. Mai mult, nu vor scapa nici fabricile de marime medie, care isi platesc angajatii cu unele dintre cele mai mari salarii din Europa.

Avertisment dupa aprecierea brusca a francului elvetian: E un tsunami

Dar, per total, cursul liber al francului este un lucru bun, noteaza sursa citata, deoarece multe bule speculative au fost create in jurul sau.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#efecte apreciere franc, #Romania apreciere franc, #apreciere franc elvetian, #crestere franc elvetian , #moneda