Francul CFA - o moneda comuna care nu e nici euro, nici dolar

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 18:24
5368 citiri
Francul CFA - o moneda comuna care nu e nici euro, nici dolar
Foto: Project Syndicate

Exista un apendice al economiei franceze, cam uitat de lume, numit de finantisti "zona francului CFA". Francul CFA a fost conceput ca sa circule acolo unde poticnelile lui sa nu influenteze francul cel adevarat - francez - si, cu atat mai mult, noua moneda unica de astazi, euro.

Francul CFA isi are statutul sau: este convertibil in euro si se poate transfera liber in Franta. Intamplarea face ca societatile franceze sa detina partea banului in acest sistem, avand majoritatea contractelor comerciale incheiate in zona. Circula in mai multe tari francofone din Africa.

Asa cum functioneaza sistemul, rata de schimb a francului CFA se raporteaza la moneda euro si apare supraevaluata, in scopul evident de a proteja companiile franceze fata de o depreciere a monedei euro. Supraevaluarea face ca sistemul sa fie inechitabil, limitand posibilitatile tarilor din zona francului CFA sa-si diversifice si, mai ales, sa-si dezvolte economiile.

Vrand-nevrand, tarile din aceasta zona sunt obligate sa cedeze 50% din rezervele valutare proprii catre trezoreria franceza, ca garantie in vederea convertibilitatii reciproce intre francul CFA si euro.

Dupa ce, in 1994, francul CFA a suportat o devalorizare substantiala sub auspiciile FMI si ale Bancii Mondiale, iar datoriile restante au fost reduse, pentru a se evita o criza, cele doua institutii si-au propus desfasurarea unui program permanent de monitorizare a deficitelor financiare.

Programul permite limitarea impactului direct a crizei datoriilor suverane europene asupra acestor tari, care le pot cadea usor victima.

Una e teoria, alta e practica

In asemenea conditii, se evita o noua devalorizare a francului CFA, asa cum s-a procedat nu numai in 1994, sub auspiciile FMI si ale Bancii Mondiale, dar si anterior, la initiativa unilaterala a Frantei.

In paranteza fie spus, pentru a sprijini competitivitatea si exporturile, dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, Franta a procedat de 14 ori la diferite devalorizari ale francului CFA.

Toate aceste devalorizari au incurajat exporturile franceze spre fostele colonii. Exporturile au redus riscul somajului in Franta, trimitand totodata bunuri si tehnologii spre tarile afate in curs de dezvolatare.

Ar rezulta ca statele din zona francului CFA trebuie sa exceleze in progres sau cel putin sa poata etala avantaje economice nete fata de vecinii lor sub-saharieni, pe care nu-i ajuta nimeni sa se descurce cu propriile lor monede nationale, de care adesea n-a prea auzit nimeni.

Totusi, lucrurile nu se petrec asa. Analizand evolutiile de dupa anul 2000, statisticile arata ca, in timp ce vecinii sub-saharieni inregistrau cresteri spectaculoase ale PIB, cuprinse intre 5% si 7%, cresterile tarilor dependente de francul CFA se situa cam la jumatate: 2,5% - 3 %.

Sa obtii performante mai mici, atunci cand iti vin de-a gata bunuri si tehnologii, fara sa-ti bati capul cautandu-le - iata o contra-performanta greu de explicat. Zona francului CFA a intrat intr-o capcana, din care n-are decat doua iesiri, potrivit analistilor de la Project Syndicate.

Prima si cea mai evidenta este aceea ca fiecare stat cu sistemul financiar bazat pe francul CFA sa-si faca imediat o moneda proprie, pe care sa ramana stapan si total independent financiar.

S-ar putea, insa, ca solutia sa fie sinucigasa. Este putin probabil ca statele, obisnuite sa le administreze altcineva sistemul monetar, sa-si demonstreze, peste noapte, maturitatea si performanta de a lua fraul in propriile maini.

A doua solutie implica restructurarea completa a sistemului existent, prin mentinerea francului CFA, dar raportarea lui la un cos valutar convenit, eliminand totodata cursul de schimb fix, cel existent. Francul CFA ar ramane ca atare, dar structura lui n-ar mai depinde de poiitica financiara franceza. Pe scurt, ar deveni un fel de euro african.

Rezolvarea pare excelenta in teorie, dar, in practica, se poate intreba oricine ce sanse de izbanda ar avea un euro african, in momentul cand actualul euro european cam da din colt in colt.

Problema restructurarii monetare in zona francului CFA ar putea fi totusi tratata profesionist, daca s-ar implica cele doua institutii-cheie regionale ale zonei: Uniunea Economica si Monetara Vest-africana si Uniunea Economica si Monetara a Africii Centrale.

Daca ele ar pune umarul, s-ar putea ca francul CFA sa devina o moneda comuna demna de luat in seama, fireste departe de euro sau de dolar, dar, in orice caz, incomparabila in fata micilor monede nationale, ale statelor pre-sahariene, cu care acestea isi rezolva laudabil economiile lor.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#francul CFA devalorizare, #economii franc CFA , #moneda
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Francul nu e nici euro, nici dolar
Poza Falciparium
Falciparium
rank 5