Fondul Suveran de Dezvoltare revine. Finantele au pus proiectul in dezbatere publica

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 14:16
2777 citiri
Fondul Suveran de Dezvoltare revine. Finantele au pus proiectul in dezbatere publica
Foto: Facebook Eugen Teodorovici

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica proiectul de act normativ care creeaza cadrul legal general pentru fondul suveran de dezvoltare si investitii.

Proiectul de act normativ reglementeaza scopul fondului suveran de dezvoltare si investitii - atat dezvoltarea si finantarea din fonduri proprii si din fonduri atrase, angajarea de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, prin participarea directa ori prin intermediul altor fonduri de investitii sau al unor societati de investitii, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public - private, precum si administrarea activelor financiare proprii, in vederea obtinerii de profit.

Fondul va fi persoana juridica romana ale carei conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare de Guvern, care se infiinteaza si functioneaza ca societate pe actiuni si care este detinut in intregime, in mod direct, pe toata durata de functionare de catre statul roman.

Capitalul social va fi format din aport in numerar, precum si din aport in natura. Aportul in natura se stabileste prin hotarare de Guvern si se poate compune si din bunuri mobile si imobile proprietate privata a Statului, inclusiv din actiuni ale Statului la societatile la care acesta este actionar.

Strategia institutiei se aproba de catre adunarea generala a actionarilor, in baza unui mandat aprobat in prealabil prin hotarare de Guvern si este corelata cu un set de indicatori de performanta pe termen mediu si lung stabiliti de adunarea generala a actionarilor. Strategia este insotita de un plan de afaceri si de o analiza economico-financiara care sa o fundamenteze.

Fondul va fi administrat in sistem dualist de catre un consiliu de supraveghere si un directorat, in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990, a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin infiintarea fondului suveran de dezvoltare si investitii se are in vedere crearea unui vehicul de investitii financiare (intermediere financiara) in actiuni sau participatii in proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit in prezent pe piata financiara din Romania, care, pe de o parte, sa aiba un rol multiplicator in economie pentru o dezvoltare sustenabila si, pe de alta parte, sa catalizeze si sa mobilizeze resurse financiare disponibile catre sectorul real si proiecte profitabile.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Fond Suveran Dezvoltare proiect , #fonduri investitii
Comentarii