Europarlamentar german: Romania nu este pregatita sa adopte moneda euro

Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 10:06
2802 citiri
Europarlamentar german: Romania nu este pregatita sa adopte moneda euro

Europarlamentarul german Joachim Starbatty este de parere ca Romania nu este si nici nu va fi, in urmatorii cinci ani, pregatita sa adopte moneda euro.

Starbatty a avertizat sambata ca aderarea la moneda unica inainte ca deficitul bugetar sa ramana constant sub 3% din PIB ar trimite Romania in situatia Greciei si a Spaniei, unde rata somajului a depasit 20 de procente, informeaza Digi24.

"Romania trebuie sa ajunga la rata inflatiei a celor trei state cele mai stabile din UE. Deficitul bugetar trebuie sa fie sub 3%. Datoria publica totala sa fie sub 60%", a spus Starbatty.

Mai mult, "Romania trebuie sa fie atenta sa atinga aceste conditii. Depind de politica monetara si depinde foarte mult de politica financiara a tarii. Politicienii trebuie sa realizeze ca aceste conditii de conversie trebuie atinse si asta inseamna ca trebuie sa aveti o politica monetara sanatoasa si cu atat mai mult o situatie financiara buna".

Economistul Joachim Starbatty, membru al parlamentului european, s-a aflat sambata la Cluj, unde a sustinut conferinta "Viitorul monedei euro".

Romania a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca tinta pentru aderarea la zona euro, cu toate ca tinta initiala era 2015.

Ponta: 2015 nu este un reper batut in cuie pentru euro

La inceputul lunii noiembrie, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in privinta faptului ca Romania nu va mai adera la moneda unica euro in 2015.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Romania aderare euro, #Romania aderare euro 2019 , #euro