Euro, un nou maxim istoric - peste 4,58 lei/euro pe piata interbancara

Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:55
2605 citiri
Euro, un nou maxim istoric - peste 4,58 lei/euro pe piata interbancara

Cotatiile monedei nationale au atins un nou record istoric spre finalul sesiunii interbancare, de 4,5825 lei/euro, dupa care cotatiile au coborat usor sub 4,58 lei/euro, ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale.

n jurul orei 16:45, schimburile se perfectau la 4,5770 - 4,5795 lei/euro, peste nivelul de la finalul sesiunii precedente, de 4,5655 lei/euro.

La deschidere, euro era cotat la 4,5630 - 4,5650 lei, iar in prima parte a zilei schimburile s-au perfectat la cotatii usor peste nivelul de 4,56 lei/euro.

Dupa publicarea cursului de referinta de catre BNR, cotatiile monedei nationale au urcat brusc peste 4,57 lei/euro, fara un motiv clar, potrivit dealerilor, intr-o piata cu volume in crestere.

Curs euro - leu Leul continua sa se aprecieze usor

Banca centrala a vandut valuta pe tot parcursul zilei pentru temperarea deprecierii, insa interventia s-a intensifict dupa ce cursul a atins maximul de 4,5825 lei/euro.

Totodata, dealerii considera ca tendinta de depreciere ar putea continua daca banca centrala nu va interveni mai agresiv pentru sustinerea leului.

Cotatiile monedei nationale au fost stabile in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere foarte usoara, la 4,5638 lei/euro, de la 4,5647 lei/euro.

In sesiunea precedenta cursul a coborat tot nesemnificativ, cu 0,04 bani, dupa ce marti a atins maximul istoric de 4,5651 lei/euro.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele doua saptamani, cu 2,5%, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut un ecou international.

Cursul pentru dolar a scazut cu 1,81 bani, de la 3,7309 unitati la 3,7128 unitati.

Cursul pentru franc a coborat foarte usor, la 3,8002 lei/franc,de la 3,8009 lei/franc miercuri, care a reprezentat maximul pentru ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa scada, de la 1,2 - 1,68% la 1,1 - 1,58%, intrucat bancile detin un surplus de lichiditate in ultimele zile ale perioadei de rezerva. Randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 3,38 - 3,86% la 4,34 - 4,81% pe an.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#curs euro leu piata interbancara, #curs euro leu interbancar, #euro maxim istoric piata interbancara , #curs banci