Elvetienii nu vor sa stea degeaba si sa primeasca multi bani de la stat

Duminica, 05 Iunie 2016, ora 15:37
5078 citiri
Elvetienii nu vor sa stea degeaba si sa primeasca multi bani de la stat
Foto: Facebook/Basic Income Switzerland

Elvetienii nu vor introducerea unui venit de baza garantat, care ar presupune ca fiecare cetatean al tarii sa primeasca o anumita suma de bani, indiferent daca lucreaza sau nu.

Cel putin asa rezulta dintr-un exit-poll citat de televiziunea nationala din Tara Cantoanelor, transmite BBC.

Astfel, aproximativ 78% dintre votanti au respins propunerea in cadrul referendumului organizat duminica pe aceasta tema.

Cei care sprijina masura sustin ca introducerea venitului de baza garantat i-ar ajuta pe elvetienii care au ramas fara loc de munca din cauza robotilor, avand in vedere ca tot mai multe domenii au trecut de la mana de lucru umana la automatizare.

Mai mult, nivelul acestei indemnizatii nu a fost stabilit cu exactitate, insa suma vehiculata ajungea pentru adulti la 2.500 de franci elvetieni (2.555 de dolari), adica mai mult de jumatate din salariul mediu net pe tara, in timp ce copiii ar fi primit in jur de 625 de franci (640 de dolari).

"In Elvetia, peste 50 la suta din munca prestata e neplatita. Si aici ma refer la ingrijirea copiilor si batranilor din familie, dar si a casei, care ar fi mai pretuita daca s-ar introduce un venit de baza garantat", a transmis Che Wagner, care face parte din organizatia Basic Income Switzerland.

Venitul minim garantat sa fie solutia la amenintarea robotilor?

Pe de alta parte, propunerea nu a fost sprijinita de niciun partid mare, insa s-a organizat un referendum pentru ca s-au strans 100.000 de semnaturi in favoarea ei de la cetateni.

Criticii masurii sustin ca se va crea o prapastie intre munca prestata si banii castigati, iar acest lucru ar fi unul rau pentru societate. Ba mai mult, Luzi Stamm, de la Partidul Popular, a sustinut ca tot mai multe persoane ar veni in Elvetia pentru a obtine acest venit.

Ideea unui venit de baza garantat este luata in considerare si in alte parti. In Finlanda, Guvernul ar putea sa faca un astfel de experiment pe 8.000 de persoane sarace, iar un proiect-pilot va fi implementat in orasul olandez Utrecht incepand de la 1 ianuarie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Elvetia referendum venit grantat, #referendum Elvetia venit, #referendum venit garantat , #plata