E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:19
4626 citiri
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in Parlament, pentru reexaminare, Legea darii in plata, vineri, seful statului avand critici legate de "terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii".

Initial, aceasta informatie a fost furnizata, joi, de surse din Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata

"Principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice.

Asadar, darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime", se arata in motivarea publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - BNR avertizeaza ca Prima Casa ar putea disparea

De asemenea, presedintele mai arata ca prin instituirea unor proceduri menite sa deroge de la Codul de procedura civila, prin derogarea cvasi-generala de la Codul civil, prin absenta unor prevederi exprese de corelare cu alte acte normative incidente, precum si prin utilizarea unei terminologii neclare, Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, in forma transmisa la promulgare, poate genera dificultati in aplicare si o practica judiciara neunitara.

"Astfel, desi instituie o solutie simpla si aparent tentanta de stingere a obligatiilor asumate prin credite, in realitate o asemenea reglementare ar putea antrena pentru beneficiarii acestei legi probleme atat in valorificarea drepturilor lor legitime, cat si in raporturile lor juridice cu alte persoane", a punctat seful statului.

El considera ca este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile.

Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite...

Posted by Klaus Iohannis on 18 Decembrie 2015

Bancile au militat pentru ca legea sa nu fie adoptata in forma redactata de liberalul Daniel Zamfir

Legea a ajuns pe masa presedintelui Romaniei la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Legea ar urma sa se aplice nu numai contractelor viitoare, cat si celor aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

In expunerea de motive a actului normativ, deputatul liberal Daniel Zamfir apreciaza ca in acest fel riscul scaderii valorii proprietatii este partajat intre creditor si debitor: "Darea in plata reprezinta o solutie echitabila atat pentru debitor, cat si pentru creditor care, la momentul acordarii creditului, a apreciat ca imobilul adus ca garantie acopera valoarea acordata".

Desi in expunerea de motive este invocata situatia "in care debitorul nu mai poate sa efectueze platile", in lege nu este impusa nicio conditie pentru a uza de aceasta procedura. Deci o vor putea folosi atat cei aflati in reala dificultate, cat si cei care dintr-un motiv sau altul, desi pot plati in continuare, vor considera ca sunt mai avantajati de cedarea bunului imobilar.

Ca urmare, BNR invoca posibile pierderi intre 2 si 4 miliarde de lei pentru sistemul bancar, dar si un risc de majorare pana la 50% a avansului cerut de banci pentru acordarea unui credit.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Astfel, BNR si BRD au enuntat motivele pentru care reprezentantii acestora nu sunt de acord cu Legea darii in plata, ba chiar BNR i-a cerut lui Iohannis sa nu promulge legea, subliniind aca aceasta va avea "consecinte dramatice".

Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci

In plus, avocatul Gabriel Biris considera ca legea are chiar probleme de natura constitutionala. Si Radu Gratian Ghetea, presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, si-a exprimat speranta ca legea sa nu fie promulgata.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Iohannis respins legea darii in plata, #Iohannis reexaminare lege dare plata, #Iohannis lege dare plata , #credit imobiliar