Dezastru la bursa din China: Politia ancheteaza suspecti de operatiuni ilegale

Joi, 27 August 2015, ora 08:082611 citiri
Dezastru la bursa din China: Politia ancheteaza suspecti de operatiuni ilegale
Foto: Shanghai Stock Exchange

Politia chineza a convocat 11 persoane, intre care si un jurnalist economic, in cadrul unei anchete asupra operatiunilor ilegale desfasurate pe pietele bursiere.

Beijingul a lansat un plan de salvare fara precedent cand pietele bursiere s-au prabusit cu 30% de la jumatatea lunii iunie, masurile incluzand finantarea unei intreprinderi publice destinate sa cumpere actiuni in numele Guvernului.

Autoritatile acuza un jurnalist de la revista Caijing ca ar fi colaborat cu alte persoane cu scopul de a fabrica si raspandi informatii false despre comercializarea valorilor mobiliare si a pietelor in termen, a anuntat agentia de presa China Noua, citata de AFP.


Intr-un comunicat, revista si-a aparat jurnalistul, Wang Xiaolu, confirmand insa ca el a fost convocat la politie.

Wang, intr-un articol publicat in iulie, afirma ca autoritatea reglementarii valorilor mobiliare studia posibilitatea unei scoateri de fonduri publice de pe piata.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit informatia rapid, calificand articolul drept "iresponsabil".

CSRC declarase mai devreme in aceasta luna ca China Securities Finance Corp. (CSF, organism de stat care intervine pe pietele bursiere in contul Guvernului) ar continua sa joace un rol "pentru mai multi ani", dar ar intra pe piata doar in caz de volatilitate.

Aceste remarci au fost interpretate de multi ca un semnal ca Guvernul va interveni in viitor mai putin pe pietele bursiere.

Pe de alta parte, opt persoane apartinand companiei financiare controlate de stat Citic Securities sunt suspectate de operatiuni ilegale, intre acestea fiind si directorul sau general, Xu Gang.

Un angajat al CSRC, care lucra la ofertele publice, precum si un ex-angajat responsabil de reglementarea pietelor, sunt suspectati de utilizare a unor informatii clasificate si de falsificare de documente oficiale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
Salamcusoia
rank 5
Comunistii chineji baga in geamantan pe cine vrea muschiii lor